• web-headers2.jpg

Днес статистическата агенция JATO Dynamics разкри част от данните си за продажбите на нови автомобили в Европа през изминалия месец и според тях с най-добра реализация през септември може да се похвали Opel/Vauxhall Corsa. 

Според статистиката на JATO, компактната Corsa е приключила септември с 24 752 продажби, на второ и трето място с минимална разлика се подреждат Ford Fiesta (22 478 ед) и Renault Clio (21 944 ед). 

В ТОП 10 на най-продаваните автомобили в Европа през септември влизат също така Toyota Yaris, Peugeot 208, Mercedes A-Class, Citroen C3, Fiat 500, VW Polo и Peugeot 3008. 

С минимална разлика и резултат от 80 920 единици, Opel е и най-продаваната марка в Европа през изминалия месец, а в челната тройка влизат Ford с 80 813 единици и BMW с 80 258.

Единствените три марки в ТОП 25 на най-продаваните в Европа през септември, които отчитат ръст в реализацията си на годишна база са Volvo (+3%, 28 011), Mitsubishi (+19%, 11 642) и Jaguar (+29%, 10 408).

Източник: auto-press

Opel предлага поглед към вълнуващото бъдеще на марката с Марковият концептуален автомобил (Brand Concept). Неговото име: Opel GT X Experimental – напълно електрически компактен SUV автомобил с визия на купе, дръзка стилистика, дължина от 4.06 метра и 5 врати. GT X Experimental въплъщава ценностите и визията на на Opel и дава насоки за това какво ще включва бъдещето на Opel. Компанията вече обяви че стилистиката и ще придобие още по-изразителен характер по време на представянето на стратегическия план PACE! през миналия ноември. GT X Experimental е първият видим резултат от този процес.

Opel обяви, че семейството на флагмана на марката- Insignia, за което към момента марката отчитат повече от 155 000 поръчки, получава нов бензинов двигател в лицето на най-новата еволюция 1.6 литров четирицилиндров турбоагрегат, наличен в комбинация с шестстепенна ръчна или 6-степенна автоматична предавателна кутия. 

Новата версия 1.6 Direct Injection Turbo е налична за Insignia Grand Sport, Insignia Sports Tourer и Insignia Country Tourer, като в зависимост от купето обещава среден разход на гориво вариращ от 6.3 до 6.7 литра на 100 километра. 

Максималната мощност, на която ще могат да разчитат бъдещите собственици на новата бензинова версия на Insignia, е 200 конски сили при 5500/мин, а максималният въртящ момент на агрегата е 280 Нм в диапазона 1650-4500/мин. Максималната скорост на движение може да достигне 235 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч е осъществимо за 7.7 секунди. 

От Opel коментират, че новият бензинов 1.6-литров турбоагрегат е оборудван с GPF (Gasoline Particulate Filter) филтър и отговаря на изискванията на Euro 6d-TEMP емисионния стандарт, в това число и RDE (Real Driving Emissions) за показания в реални условия на експлоатация.

Инфо: auto-press.net

Opel - германският автомобилен производител, който почти две десетилетия записваше загуби под ръководството на General Motors Co. - отново прави пари.

PSA Group, в която влизат френските марки Peugeot, Citroen и DS, придоби германската компания преди година и агресивно намали излишните разходи и работни места. Във вторник PSA отчете, че Opel е спечелила €502 милиона през първото полугодие на 2018 г. и за първи път от 1999 г. излиза на печалба.

Акциите на PSA Group поскъпнаха с 13 процента и достигнаха цена, невиждана в последните седем години.

Откакто купи западащата марка, PSA промени изцяло Opel и Vauxhall, намалявайки разходите за разработване на нови модели с до 50 процента благодарение на споделянето на технологии с френските марки.

PSA използва стратегия, много подобна на използвана през 2014 г., когато Peugeot и Citroen трябваше да бъдат спасявани.

За цялата група оперативната печалба подскочи с 48 процента през първото полугодие на годината до €3,02 милиарда благодарение на по-високи продажби, които се повишиха до €38,6 милиарда, или с 40%. Маржът достигна 8,5 процента за трите френски бранда и 5 процента за Opel.

Източник: topsport.bg