• web-headers2.jpg

На капака на Insignia се появяват три легендарни букви

Новото поколение на флагмана на Opel ще има и версия GSi

По-изострени форми, по-прецизно управление, още повече ефективност. Новият Opel Insignia GSi е спортен седан за тези, които харесват специалните неща. Автомобил за хората зад волана, за максимално удоволствие от шофирането по всякакви пътища. Ходовата част е с изключително динамична настройка и високо ниво на сцепление в комбинацията с двойно предаване, осигурява вълнуващо преживяване зад волана, но и максимално ниво на безопасност. Новата осемстепенна автоматична трансмисия може да бъде управлявана с помощта на лостчета на волана, като при спортен автомобил, в името на още по-вълнуващо шофиране. Характерни за новото поколение Insignia са комбинацията от лека конструкция, нисък център на тежестта и 2.0-литров турбо агрегат. Резултатът от всичко това е отличният баланс и много доброто съотношение между мощност и тегло. Подобни качества изискват специален външен израз. С големите хромирани входове за въздушния поток отпред и прецизно оформен заден спойлер, създаващ необходимата сила на притискане върху задния мост, визията на GSi перфектно съответства на неговите възможности. Кожената тапицерия, интегрираните спортни седалки (специално разработени за GSi), коженият спортен волан и алуминиевите педали са завършващите щрихи в този ярък автомобил.

На "Зеления ад": най-суровото пистово състезателно трасе на света

Последните щрихи в настройката на Insignia GSi са извършени на легендарната. Северна дъга на Нюрбургринг. Тук в планините Айфел, Opel разполага със свой тестови център за настройка на спортни и състезателни автомобили. Инженерите на Opel са разработили напълно новата ходова част на GSi на Нюрбургринг, която трикратният шампион във Формула 1 Джеки Стюард популярно назовава "Зеления ад". По-късите пружини снижават GSi с 10 милиметра, а специалните спортни амортисьори намаляват движенията на каросерията до минимум. Изключителните спирачки Brembo и директното управление са адаптирани по съответния начин. Insignia GSi е оборудвана с мехатронната ходова част FlexRide. Последната адаптира характеристиките на амортисьорите и кормилното управление за части от секундата, а контролният модул променя параметрите на реакция при натискане на педала за газ и моментите на превключване на осемстепенната автоматична трансмисия. Водачът може да избира между режими Standard, Tour и Sport. В зависимост от избрания режим кормилното управление и реакциите на подаване на газ, респективно алгоритъма на отваряне на дроселовата клапа стават още по-директни. Ексклузивен за GSi е режимът Competition, който се активира с помощта на бутона за управление на ESP. Двукратното натискане позволява на водачите с по-добри умения повече поднасяне и изключва контрола на сцеплението – за бърза обиколка на Северната дъга, например.

Спортната ходова част, разработена при съчетаване с гумите с високо ниво на сцепление Michelin Pilot Sport 4 S и големите 20-цолови колела, предлагат невероятно ниво на сцепление с пътя. Допълнителен принос за това има и двойното предаване със стандартната система за активно разпределение на въртящия момент torque vectoring, която е уникална в сегмента. В това високотехнологично решение, конвенционалният диференциал на задния мост е заменен от два съединителя – конструкция, позволяваща подаване на по-голям въртящ момент към някое от колелата с реакция в рамките на части от секундата и в зависимост от ситуацията на пътя. Благодарение на това, притеснителното занасяне на предните колела, известно като недозавиване, на практика почти се елиминира в Insignia GSi. С други думи, GSi запазва идеалната траектория при поредица от завои по-лесно.

Спортният седан се задвижа от модерен бензинов турбо мотор, комбиниращ ефективност и динамични качества. Мощният 2.0-литров агрегат разполага с мощност от 191 кВт (260 к.с.) и въртящ момент от цели 400 Нютонметра (разход на гориво по NEDC: 11.2 литра на 100 км градско движение; 7.1 л/100 км извънградски; 8.6 л/100 км комбинирани; 197 г/км CO2). Четирицилиндровата машина е комбинирана с напълно нова осемстепенна автоматична трансмисия. Водачът има възможност за избор и за превключване на предавките с лостчета на волана.

При автоматичен режим на превключване водачът може да избере предварително моментите на превключване чрез режимите Standard и Sport. В допълнение към двулитровия бензинов турбо мотор, GSi ще се предлага и с мощен нов дизелов двигател.

Спортни допълнения: от новите Opel performance спортни седалки до задния спойлер

Спортните възможности на Insignia GSi се допълват и от дизайнерски и технологични елементи и аксесоари. Сред най-важните от тях са спортните седалки разработени от Opel, осигуряващи увеличена странична опора, както и високо ниво на комфорт при пътуване на дълги дистанции. Премиум спортните седалки са сертифицирани от  AGR (Германско дружество за здрави гърбове Aktion Gesunder Rücken e.V.), което е израз на изключителната им ергономичност. Както и при Insignia Grand Sport, те предлагат функции за вентилация, отопление, масаж и странични опори с настройка. В GSi високата вертикална част на седалките е с интегрирана опора за глава. Насочването на колана на нивото на рамото е идеално, което е важно, предвид факта, че това не е правило при интегрираните седалки. Клиентите могат да избират от две комбинации на кожената тапицерия, всяка от които декорирана с емблема GSi. Логото с гордост краси и задната част на автомобила, увенчана от ефективен спойлер, имащ за задача създаването на необходимата притискаща сила върху задния мост. Долната част наподобява дифузор и включва два хромирани накрайника на изпускателната система. Подобни отвори за въздух с хромирани рамки са разположени пред предните колела. Феновете ще оценят по достойнство и спортните детайли като скосената плоска долна част на волана и кожената му облицовка, алуминиевите педали и черната облицовка на тавана, които са в най-добрите традиции на един специален спортен седан.

33 години традиции: GSi моделите на Opel

Insignia GSi е продължител на дългата традиция на спортни автомобили на Opel, които носят знака GSi. Първите модели с това име грабнали сърцата на хората са Manta GSi и Kadett GSi (115 к.с. от 1.8-литров мотор) през 1984 година. Само четири години по-късно 2.0-литровият DOHC 16-клапанов двигател на Kadett 2.0 GSi 16V разполага със 150 к.с. Първата Astra също се задвижва от този двигател, а през 1993 година се появява и 1.8-литрова алтернатива със 125 к.с. на Astra GSi. Съществуват и GSi версии на различните поколения на Corsa, започвайки от Corsa A със 100 к.с. (1988 г.), която е търсена от любителите на класически модели кола. Като (временен!) край на линията беше Corsa D от август 2012 година.

Сега обаче на ход е новата Insignia GSi, която ще направи своя световен дебют на Международното автомобилно изложение във Франкфурт IAA (14-24 септември, 2017 г.) и ще може да се поръчва в Германия от средата на октомври.

Източник: inews.bg