• web-headers2.jpg

Новата Zafira Tourer CNG постига най-добрия в класа си пробег от 530 км на природен газ

 

  • CNG Turbo ecoFLEX – 1.6-литров двигател със 110 кВт/150 к.с. и емисии от едва 129 г/км CO2
  • 530 километра пробег на природен газ при запазена конфигурация със седем места
  • Високотехнологични газови резервоари с ниско тегло, които сега могат да вместят 25 кг CNG 

Рюселсхайм. Малко след световната премиера на Zafira Tourer на 64-тото автомобилно изложение във Франкфурт, Opel разширява гамата на своя компактен еднообемен автомобил с високоефективно и опазващо околната среда алтернативно задвижване. През януари 2012 година, новата версия ecoFLEX с най-добрия в класа пробег от 530 км при задвижване с природен газ, ще бъде добавена в спектъра от версии на специалиста в областта на гъвкавостта. Както и предишния модел, Zafira Tourer е оборудвана със системата monovalentPlus на Opel и разполага с 14-литров бензинов резервоар, който добавя 150 км към пробега.

 

Zafira Tourer 1.6 CNG (Compressed Natural Gas, сгъстен природен газ) Turbo ecoFLEX разполага с мощност от 110 кВт/150 к.с. и 210 Нм въртящ момент, и постига максимална скорост от 200 км/ч. Автомобилът изразходва само 4.7 килограма (7.2 м3) природен газ на 100 км при комбиниран цикъл на движение – стойност, която е поне с 6 процента по-ниска от тази на предшественика Zafira CNG. Емисиите на CO2 са намалени до 129 г/км (при предишния модел тази стойност е 139 г/км), като едновременно с това нивото на вредните емисии покрива нормата Euro 5. Този 1.6-литров двигател може да работи и с биогаз или със смес от природен газ и биогаз. В случай че захранването е със 100 процента биогаз, въглеродният отпечатък е почти нулев.

Увеличеният пробег  на природен газ на седемместния автомобил бележи повишение с 25 процента спрямо този на предшественика. Това е постигнато главно чрез новата олекотена система от резервоари с възможност за съхранение на 25 кг CNG (при предшественика тази стойност е 21 кг) и оптимизация на задвижването.

Цените на CNG версията на Zafira Tourer, която вече може да бъде поръчана, стартират от 47.720 лева (препоръчителна цена в България с включен ДДС). CNG автомобили като новата Zafira Tourer осигуряват значително по-ниски експлоатационни разходи от бензиновите си еквиваленти. В Германия например, природният газ е с 50 процента по-евтин от бензина, а в България - с 35 процента.

Високотехнологична система за съхранение на газа


Инженерите на Opel са успели да увеличат теглото на съхранявания в резервоарите природен газ от 21 на 25 килограма. Това е спомогнало да бъде увеличен оперативния пробег в режим на работа на CNG с около 25 процента до 530 км.  Вместо използването на конвенционални стоманени газови цилиндри, инженерите са предпочели последните да бъдат изработвани от високотехнологични композитни материали, включващи въглеродни нишки. Използването на този лек материал е довел до намаляването на теглото с удивителните 85 килограма.

Друга важно новаторско решение, което допълнително е увеличило пробега, е използването на електронни вместо механични регулатори на налягане, каквито се използваха при предшественика на Zafira CNG. Електронните регулатори дават възможност при почти пълно изчерпване на съдържанието на газ в резервоарите да бъдат ефективно използвани дори последните остатъци от него. При конфигурация със седем седалки Zafira Tourer CNG има категорично предимство пред конкурентите си по отношение на оперативния пробег.

Концепцията monovalentPlus за максимална ефективност и удобство при всекидневно използване

Opel бе пръвият производител, който оптимизира двигателите си за използване на природен газ с прилагане на интелигентната технология monovalentPlus . С помощта на многократно изпитваната и доказана концепция двигателят е оптимизиран за работа със CNG, но автомобилът разполага и с 14-литров допълнителен резервоар за бензин. Когато CNG резервоарите вече са празни, автомобилът автоматично започва да използва резервоара си за бензин.

По отношение на двигателя, оптимизацията включва цяла група от значими мерки. Природният газ като гориво има изключителна детонационна устойчивост и съответно октаново число 130. По тази причина може да бъде увеличена степента на сгъстяване, в резултат от което нараства ефективността на двигателя. Тази промяна е съпроводена от използване на специално конструирани бутала за работа с природен газ. Селективното последователно впръскване във всеки цилиндър с отделен инжекционен блок за природен газ и бензин също осигурява прецизен контрол на времето и качеството на впръскване. Това намалява вредните емисии и води до отделяне на изключително чисти отработили газове.

Opel Zafira: флагманът от CNG модели на фирмата

От пускането на пазара на първия CNG автомобил през 2001 година Opel е продал над 70,000 захранвани с природен газ автомобили, включително Zafira, Astra Caravan и Combo. Повече от две трети от общия брой на продажбите е от модела Zafira. Това превръща компактния ван в безспорен бестселър и водещ модел в гамата от CNG предложения на Opel. Фирмата без прекъсване е била сред трите най-големи производителя в областта по отношение на общите продажби в Европа в CNG сегмента.

Zafira 1.6 Turbo CNG остава в пазарната листа на марката, а новата Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX заема по-висока позиция в гамата на CNG модели на Opel. Новият Opel Zafira Tourer предлага перфектно съчетание от функционалност и комфорт. Тя пренася ценностите на Insignia в сегмента на еднообемните автомобили – високо ниво на качеството, авангардни технологии, скулптурен и динамичен дизайн. С усъвършенстваната система за промяна на конфигурацията на седалките Flex7, новата Zafira Tourer поставя нови стандарти по отношение на интериорната гъвкавост, пространство и уют.

Източник: opel.bg

© 2017 Официален Сайт на Опел Клуб Онлайн България