• web-headers2.jpg

Zafira Tourer поставя нови рекорди по гъвкавост на вътрешното пространство

 

  • Уникалната концепция на седалките комбинира функционалност и първокласен комфорт и почивка
  • Новаторската система FlexRail предлага места за съхранение точно там, където те са най-полезни и удобни
  • Новото поколение система FlexFix вече с възможност за превоз на до четири велосипеда
  • Панорамното челно стъкло предоставя широкоекранна гледка и създава комбинирано чувство за простор и отлична видимост 

Рюселсхайм.  Новаторска, гъвкава, висококачествена и ергономична – със своята допълнително усъвършенствана система на седалките Flex7, както и с редица други типични за марката Opel Flex-детайли и удобства, новата Zafira Tourer поставя нови стандарти в областта на гъвкавото използване на обемите и качеството на атмосферата в интериора.

Oще през 1999 година Opel се превърна в основоположник на сегмента на компактните еднообемни автомобили със седем места, представяйки първото поколение на своя модел Zafira. Сега Opel възнамерява да продължи историята на успеха с премиерата на третото поколение на емблематичния вече модел. Днес основните принципи, залегнали в основата на Zafira са същите както и в самото начало – максимална гъвкавост на вътрешното пространство без необходимост от демонтаж на седалките. Предлагайки идеално съчетание от функционалност и комфорт, новият Opel Zafira Tourer пренася познатите от Insignia качества в еднообемен модел от компактния клас – високо качество на изпълнението, новаторски технологии и динамична стилистика с пластични форми.

Заедно с модела Meriva, който заема първо място сред малките еднообемни автомобили в Европа, Zafira Tourer превръща марката Opel в еталон по отношение на гъвкавостта на интериора. Докато представеното през 2010 година второ поколение на Meriva предлага гъвкавост без конкуренция в своя клас, предоставяйки изключително удобно решение за млади семейства, новата Zafira Tourer комбинира още по-голяма практичност с допълнителни качества от висока класа по отношение на вътрешния комфорт и атмосферата в купето. Tова превръща новия модел в идеален избор за семейства с по-големи деца или за бизнесмени като например, фотографи или архитекти, чиято работа също налага превоз на обемисти предмети. Всичко това става по-лесно от когато и да било с новата Zafira Tourer.

Гъвкавост – индивидуалните задни седалки осигуряват максимален комфорт и възможности за промяна

Също както и при първите две поколения на Zafira, водещият принцип при Zafira Tourer е постигането на максимална гъвкавост на вътрешното пространство с използване на множество конфигурации на седалките без необходимост от техния демонтаж. Моделът впечатлява и със своя просторен, светъл и висококачествено изпълнен интериор. В допълнение към всичко това, инженерите на Opel са усъвършенствали значително интелигентната система на седалките Flex7.

Докато двете седалки на третия ред притежават познатата при предишните поколения на модела възможност за сгъване до пълно потопяване в пода и постигане на идеално равно дъно на багажника, специалистите на Opel са реконструирали изцяло седалките на втория ред. Той вече не е общ, а се състои от три индивидуални седалки, които могат да се плъзгат отделно и независимо една от друга в надлъжна посока  в диапазон от 210 мм (100 мм напред и 110 мм назад). Наред с това те могат да се сгъват индивидуално до постигане на равна повърхност на пода на товарния отсек, а облегалките дават възможност за настройка в четири различни позиции (0, 16, 20 и 24 градуса).

Всички детайли от концепцията Opel Flex са създадени в съответствие с основното изискване на Opel за оптимално обслужване – благодарение на лесно достъпните текстилни ленти във формата на примка, оцветени за по-лесно разпознаване на функционалното им предназначение (червени за сгъване и черни за разгъване), облегалките могат да се сгънат изцяло с едно просто движение за осигуряване на максимална практичност без нужда от демонтаж на седалките или опорите за главите на пътниците.

Lounge Seating System – седалки като в ложа, пътниците на втория ред получават усещане за първа класа

Акцент при новата Zafira Tourer е системата Lounge Seating, предоставяща на пътниците на втория ред обширното пространство, характерно за седаните от висш клас. Tази нова конфигурация на интериора се предлага серийно при най-високото ниво на изпълнение Cosmo и допълнително при ниво на оборудване Enjoy.

Само с натискане на бутон трите седалки на втория ред се превръщат в две изключително удобни кресла с допълнително пространство в областта на краката и раменете. Външните седалки се изместват с 280 мм назад – най-добрата стойност в този клас и със 70 мм повече от тази при стандартната версия – след което се прибират с 50 мм към центъра на купето. Това е абсолютна новост в този сегмент от пазара.

След това интелигентен и лесен за обслужване механизъм чрез сгъване и завъртане превръща гърба на средната седалка в удобни подлакътници за пътниците на външните две седалки. Opel са подали заявка за патентоване на тази уникална за автомобилната индустрия система.

При тази двуместна конфигурация на задната част Zafira Tourer предлага първокласен комфорт и oсигурява наистина специално усещане за пътуване в “луксозен салон на колела”. Пътниците на втория ред седалки се радват на максимално пространство и удобство, както и на максимално ергономично настаняване на седалките.

Tова фокусиране върху индивидуалното удобство на всеки един от пътниците превръща Zafira Tourer в нещо много повече от обикновен семеен автомобил. Дизайнерите на Opel са превърнали гъвкавото вътрешно пространство на модела в място за почивка и наслада от просторната атмосфера, независимо дали става дума за бизнес пътуване или за пътешествие със семейството и приятелския кръг.

Новаторски предни седалки – върхово ниво на удобство и ергономия

Предната част на купето се отличава с ясна подредба и предлага възможно най-високо равнище на комфорт за водача и пътника до него. Изцяло рестилизираната предна част с тънки предни колони на покрива, големи странични прозорци и монтирани на вратите странични огледала спомагат за постигане на изключителна видимост от мястото на водача.

Zafira Tourer се предлага серийно и с новаторски, щедри по размер и анатомично оформени предни седалки, които подлежат на множество настройки и разполагат с активни опори за главите на водача и неговия спътник. Разработените от инженерите на Оpel предни седалки предлагат уникален за този сегмент от пазара комфорт и най-добрия в този клас диапазон за индивидуални настройки. И двете седалки могат да се изместят със 180 мм назад, a височината на седалката на водача също може да се регулира с до 65 мм по-високо. Още една специална форма на гъвкавост е възможността седалките на първия ред да предложат удобство и оптимално разположение за хора с всички типове телосложение, тегло и анатомични особености – особено за много високи водачи, които често се оплакват от ограниченото пространство при автомобилите от компактния сегмент.

Eргономичните седалки се предлагат по желание за мястото на водача и пътника до него, предлагайки им предимствата на възможността за промяна на наклона на хоризонталната част, регулируемата опора в лумбалната област и възможността за удължаване на опората в предната част на бедрата. Седалките носят престижния знак за одобрение от страна на независимата германска организация от лекари и експерти по ортопедия Aktion Gesunder R?cken e.V (Сдружение за ортопедично здраве на гърба). Неотменно изискване за получаване на сертификата от страна на AGR е възможността контурите на облегалката да се адаптират идеално към естествената извивка на гръбнака – характеристика на седалката, която има значителен положителен ефект върху удобството както при къси, така и при по-дълги пътувания.

Като допълнителна възможност се предлага вариант на седалката на пътника до водача, при който тя може да се сгъва, позволявайки превоз на дълги предмети. Стабилното, сгъваемо и спестяващо място покривало на багажния отсек FlexCover, което може да се съхранява в задната част, формира изцяло равен под на багажника и предпазва гърбовете на облегалките от замърсяване. Двете външни седалки на втория ред разполагат с точки ISOFIX и халки в горната част за монтаж на детски столчета.

FlexRailноваторска система за съхранение на багаж в централната конзола

Гъвкавата централна конзола FlexRail (предлага се серийно при вариант на изпълнение Cosmo и по желание при Enjoy) е с допълнително разширени функционални възможности в сравнение със системата на модела Meriva. Тя е конструирана на модулен принцип и съдържа три нива за съхранение на предмети:

·        Между предните седалки преминават две релси от висококачествен полиран алуминий. Модулите FlexRail могат да се плъзгат надлъжно по тях.

·        Върху горната релса е разположена голям по размери подлакътник, който се отваря и предлага две отделения за съхранение на предмети от рода на компактни дискове.

·        Отдолу има друго отделение с две поставки за напитки.

·        На най-долното ниво се намира друг, дълбок контейнер за съхранение на лични вещи далеч от любопитни погледи, покрити от подлакътника и поставките за напитки. Благодарение на близостта им до входовете AUX и USB, както и до електрическия куплунг за захранване с 12 волта, това е перфектното място за съхранение на MP3 плейър или на портативна навигационна система на сигурно място далеч от погледите на околните.

Oсобено практична е възможността за демонтаж на всеки един от елементите на системата FlexRail заедно или поотделно за по-лесно почистване например. Новата система е поредният пример за високото ниво на гъвкавост на интериорните решения в Opel Zafira Tourer – удобни, лесно достъпни и точно на правилното място. Системата FlexRail се предлага в комбинация със спестяващата място електрическа ръчна спирачка.

Системата FlexRail и джобовете за съхранение в облицовките на предните врати са индиректно осветени от червени светлинни лъчи. По този начин се гарантира не само по-добра видимост в тъмнината, а и приятна, уютна атмосфера в купето.

Перфектно разположение – над 30 на брой места за съхранение точно там, където са необходими

Системата FlexRail е идеален пример за това как специалистите по ергономия в Opel използват резултатите от пазарните изследвания и проучванията сред потребителите за разработката на един изключително прогресивен по отношение на функционалността интериор. Тъй като всички често използвани в автомобила предмети имат свое леснодостъпно място, интериорът може лесно да се поддържа чист и подреден.

При новата Zafira Tourer това се гарантира от система с над 30 отделения за съхранение на различни по форма, размери и предназначение предмети. 1.5-литровите бутилки с напитки могат да се съхраняват в безопасна изправена позиция в джобовете на предните врати, докато в облицовките на задните се побират бутилки с вместимост 1,0 литър. В друго отделение над това има място за съхранение на мобилен телефон. Пътниците на третия ред седалки също могат да разчитат на свои практични странични отделения за багаж, както и на конзола с две поставки за напитки между седалките.

Налице са две големи жабки на арматурното табло от страната на пътника до водача, като и двете разполагат с капаци, които да предпазват съдържанието им от любопитни погледи. В долната жабка има и специално отделение за съхранение на инструкцията за експлоатация на автомобила, както и поставки за химикалка и дребни монети. Откритото отделение между двете жабки е с гумирано дъно, което не позволява оставените върху него предмети да се плъзгат по време на движение.

Централната конзола на арматурното табло предлага допълнителни практични зони за съхранение – отделение с капак пред централния информационен дисплей и отворено, дълбоко отделение непосредствено под куплунга за електрозахранване с 12 V и входовете USB и AUX, разположени под приборите за управление на инфоразвлекателната система и климатичната инсталация.

Oт страната на водача е разположено компактно по размери отделение във формата на подвижно чекмедже, идеално за съхранение на дребни предмети като слънчеви очила, портфейли и мобилни телефони. Като допълнително оборудване по желание се предлагат и чекмеджета за съхранение на предмети под седалката на водача и пътника до него.

Просторно багажно пространство – с максимален обем до 1 860 литра и интелигентна система за организация FlexOrganizer

В конфигурация с пет седалки Zafira Tourer предлага 710 литра багажно пространство, което е с 65 литра повече от това на сегашното поколение на Zafira. Максималният багажен обем възлиза на 1 860 литра (+ 40 литра) е на разположение при напълно сгънати три седалки на втория ред.

За добрата подредба на багажника се грижи пакетът FlexOrganizer на Opel, състоящ се от мрежа за багаж с две рейки, още една по-малка мрежа за багаж, четири на брой адаптера и релси монтирани на страничните стени на багажника. Системата, съдържаща елементи за транспортиране и съхранение на багаж позволява на клиентите да разделят пространството в багажника в съответствие с техните желания и конкретни нужди. Четирите издръжливи халки позволяват безопасно и лесно прикрепване на багажа, а покривалото на багажника се побира идеално във вдлъбнатината зад третия ред седалки, където може да се съхранява, когато не се използва.

Ново поколение на системата за превоз на велосипеди FlexFix – вече и за четири на брой велосипеда

По принцип разширяването на транспортния капацитет и възможности на даден автомобил изисква значителни усилия, но това не е така при новата Zafira Tourer. Второто поколение на уникалната за марката Opel изцяло вградена система за превоз на велосипеди FlexFix, която отбелязва своята премиера при новата Zafira Tourer сега е още по-лесна за употреба и предлага допълнителна функционалност.

Подобно на предходното поколение на багажната система FlexFix, второто издание също се подготвя за употреба в рамките на няколко секунди и се прибира почти без следа в задната броня на автомобила, когато не се използва. Както и при всички останали елементи от концепцията Opel Flex, лесната работа със системата без необходимост от употреба на специални инструменти е била първостепенен приоритет при нейната разработка.

Новата система FlexFix, която сега дебютира и при Astra Sports Tourer, е конструирана за превоз на два велосипеда както и предходната версия. Tе обаче вече могат да тежат до 30 кг всеки (20 килограма преди), а като допълнителен аксесоар се предлага адаптор, с помощта на който системата може да превозва допълнителни два велосипеда с тегло по 20 килограма всеки.

Системата FlexFix е предвидена за обща товароносимост 100 килограма, така че с нея могат да се транспортират и ставащите все по-популярни електрически велосипеди. Благодарение на ниското собствено тегло на системата FlexFix, велосипедите могат да се монтират на предвидените за целта релси лесно и без особени усилия. Новата скоба на багажника има гумени вложки на своите фиксиращи закачалки, осигуряващи стабилно закрепване на рамките на велосипедите. Освен това велосипедите вече могат да се заключват към багажника.

Друга новост е възможността за накланяне на багажника с монтирани и заключени  на него велосипеди под ъгъл, който позволява отваряне на задния капак и осигурява безпрепятствен външен достъп до багажното пространство на Zafira Tourer.

Панорамно челно стъкло и прозрачен покрив – гъвкаво решение за естествена панорамна гледка за всички пътници

Друг акцент при новата Zafira Tourer е леко изпъкналото панорамно челно стъкло, което потапя в светлина цялото вътрешно пространство на модела. Tази патентована от Opel новаторска възможност отбеляза своята серийна премиера при  модела Astra GTC през 2006 година и вече се предлага като допълнително оборудване при новия еднообемен модел на Opel.

Добавеният към уникалното челно стъкло панорамен покрив следва директно дългата, извита линия на челното стъкло и продължава назад до края на покрива, подчертавайки допълнително ефекта и предлагайки преди всичко на пътниците на задните места изключително приятна атмосфера на въздушна лекота и свобода.

В панорамното челно стъкло, простиращо се без прекъсване от задния ръб на предния капак до далеч зад главите на пътниците на първия ред се използва специално остъкляване, предлагащо изцяло ново усещане за пространство видимост и динамика както в слънчеви, така и в облачни дни. За разлика от традиционната комбинация от челно стъкло и прозрачен панорамен покрив, тук липсва напречна греда, която да препречва погледа нагоре, така че “пилотът” и неговият “навигатор” както и пътниците в задната част могат да се радват на ненакърнявана от нищо видимост навън по подобие на тази в реактивните самолети-изтребители. Лесната за обслужване система от слънцезащитни щори превръща естествената открита панорама в нормален затворен покрив, с което позволява гъвкави възможности за промяна на гледката навън в зависимост от желанието на пътуващите.

Както панорамното челно стъкло, така и прозрачният панорамен покрив са оборудвани със специално термозащитно фолио. Електрозадвижваната система от щори под панорамния покрив блокира силните слънчеви лъчи и поддържа приятна и удобна температура и атмосфера в купето. Tъмно тонираното термопоглъщащо остъкляване Solar Protect в задните странични прозорци също предотвратява прекомерното загряване на интериора.

© 2017 Официален Сайт на Опел Клуб Онлайн България