• web-headers2.jpg

Изключителна технология с каскадно двойно турбопълнене за Opel Insignia

 

Новият 2.0 CDTI BiTurbo с уникална система за междинно охлаждане на сгъстения въздух, предно и двойно предаване
Гъвкавост, бърза реакция и равномерно развитие на мощността: 143 кВт/195 к.с., 400 Нм въртящ момент
Нисък разход на гориво и емисии – 4.9 л/100 км (129 г/км CO2)
Ходова част SuperSport – динамичната разновидност на системата Макферсън се предлага за всички версии Insignia със задвижване на четирите колела
Нови, базирани на радарна технология, системи за асистенция на водача допълнително подобряват безопасността

Рюселсхайм. Opel продължава да развива флагмана на своята гама – изключително успешния модел Insignia. От януари 2012 година, Opel поставя на върха на дизеловата линия новия изключително динамичен и едновременно с това високоефективен BiTurbo двигател. Моторът 2.0 CDTI не само разполага с мощност 143 кВт/195 к.с. и 400 Нм въртящ момент, но и разходът му на гориво може да бъде 4.9 литра на 100 километра (с емисии на въглероден двуокис съответно 129 г/км). По този начин Insignia BiTurbo е един от най-ефективните и икономични модели в средния клас.Основен технологичен елемент в четирицилиндровия common rail двигател е системата за каскадно пълнене с два турбокомпресора. Подобни решения засега са ограничени на брой и са внедрени само от няколко позиционирани в по-високи ценови сегменти марки. Opel обаче прави технологията достъпна за много по-широк кръг клиенти, които освен това могат да я съчетаят с предно или с двойно предаване (AWD). Insignia 2.0 BiTurbo CDTI се предлага във всички предлагани версии на каросерията с цени стартиращи от 57.000 лева (с включен ДДС, за ниво на оборудване Cosmo).

През новата година, ще бъдат представени още иновативни технологични предложения в гамата на Opel Insignia. Всеки AWD вариант вече ще може да се поръча с ходова част SuperSport, включващо основни елементи на предното окачване от Insignia OPC (Opel Performance Center), в които са специфичните разновидности на конструктивната схема Макферсън, позволяващи по динамично шофиране (High performance struts или HiPerStrut). Това технологично решение позволява значително по-динамично навлизане в завой и запазване на сцеплението. В допълнение, новите основани на радар системи за асистенция на водача допълнително подобряват нивото на активна безопасност на Insignia.

Интелигентната BiTurbo технология подобрява динамичните качества и намалява разхода на гориво

Новият 2.0 BiTurbo CDTI двигател със 143 кВт/195 к.с. и 400 Нм въртящ момент е конструиран с цел осигуряване на гъвкавост, бърза реакция и равномерно развитие на мощността. Insignia BiTurbo ускорява от нула до 100 км/ч за едва 8.7 секунди и има максимална скорост 230 км/ч. Разходът на гориво и емисиите обаче се запазват на изключително ниско ниво. Версиите седан с предно предаване изразходват едва 4.9 литра дизелово гориво на 100 километра (129 г CO2/км). Всички версии с механична трансмисия са оборудвани със Start/Stop система, спомагаща Insignia да има един от най-ниските разходи на гориво в средния клас.

“При това ниво на мощност и въртящ момент решенията обикновено се свеждат до шестцилиндрови дизелови двигатели с работен обем около три литра. С нашата BiTurbo технология значително по-малък агрегат постига високо ниво на мощност, но има снижен с 30 процента разход на гориво и ниво на емисии”, отбелязва главният инженер на Insignia, Фолкер Шарф. “Това е отличен пример за модерен „даунсайзинг” реализиран успешно от Opel.”

Каскадното пълнене слага край на турбо закъснението

В иновативната BiTurbo система на Insignia два турбокомпресора с различни размери функционират самостоятелно или съвместно в зависимост от режимите на работа на двигателя. В сравнение със своите конкуренти Opel е единственият производител в сегмента на средния клас, който предлага тази авангардна технология на каскадно турбопълнене в дизелов двигател. По-малкият турбокомпресор започва да функционира активно изключително бързо още при ниски оборотни режими на двигателя. Това означава, че двигателят реагира на командите на педала за „газта” без забавяне и съществуването на нежеланото турбо закъснение се предотвратява. Още при 1500 об./мин водачът може да разчита на 350 Нм въртящ момент – средна стойност на въртящия момент на мощни дизелови мотори за автомобили от средния клас.

В средния оборотен диапазон двата турбокомпресора функционират едновременно, като големият агрегат предварително сгъстява въздуха, след което той се „досгъстява” от малкия. Прецизно контролиран байпасен клапан има за задача да насочи част от отработилите газове към големия турбокомпресор. Като резултат от това водачът продължава да се наслаждава на мощно ускорение.

При високи оборотни режими (от около 3000 об./мин) целият газов поток се насочва директно към големия турбокомпресор, запазвайки стабилно ниво на въртящ момент в тези натоварени режими на работа. .

Основният фокус при разработването на двигателя 2.0 CDTI BiTurbo е бил да се осигури бързо нарастване на налягането на въздуха още при ниски оборотни режими, като едновременно с това се осигури бърза реакция и потенциал за ускоряване при средни обороти. Потокът от сгъстен въздух се контролира прецизно в зависимост от работата на двата турбокомпресора с различни размери. За целта при ниски оборотни режими температурата му се понижава с помощта на воден междинен охладител, свързан пряко с малкия турбокомпресор. Той дава възможност за скъсяване на пътя на въздуха, който се отправя директно към горивните камери. При средни оборотни режими, по-големият турбокомпресор с по-висок капацитет става все по-активен участник в пълненето. Температурата на значително по-мощния въздушен поток се понижава с помощта на по-голям конвенционален междинен охладител. Opel е първата марка, която използва подобна система с два междинни охладителя, наречена от фирмата “twin cooler system”.

Opel повишава ефективността на двигателя с използването на иновативната технология Cleantech, която електронно контролира горивния процес с помощта на обратна връзка от горивните камери. Интегрирани в горивните свещи датчици измерват налягането 130,000 пъти в минута, гарантирайки, че двигателят винаги функционира в един оптимален диапазон на максимална ефективност и съответно минимален разход на гориво и емисии на въглероден двуокис. Системата за впръскване на горивото Common Rail от трето поколение работи с налягане до 2,000 бара, а ултрапрецизните пиезоелектрически инжектори могат да извършат до осем впръсквания на цикъл. Благодарение на този факт горивният процес е изключително ефективен и се осъществява с минимално ниво на шум и емисии.

С новият върхови за гамата от дизелови двигатели на Opel Insignia 2.0 CDTI BiTurbo агрегат изборът вече включва четири турбо мотора с впръскване common rail с мощност от 81 кВт/110 к.с. до 143 кВт/195 к.с.


Безпрецедентна оферта в сегмента на средния клас

Докато промените по семейството на Insignia през септември 2011 година бяха фокусирани върху намаляване на разхода на гориво на най-продаваните модели (новият бензинов 1.4 Turbo ecoFLEX със само 134 г/км CO2 и новата версия на 2.0 CDTI ecoFLEX със 118 кВт/160 к.с. с едва 115 г CO2), промените, които се въвеждат в началото на 2012 година добавят нови високотехнологични и премиум решения за флагмана на Opel. Новият 2.0 BiTurbo CDTI се предлага във всички варианти на каросерията на Insignia – хечбек, седан и комби Sports Tourer. Клиентите могат да избират измежду шестстепенна механична или автоматична предавателна кутия, както и за предно или двойно предаване (със заден електронно блокируем диференциал).

Динамиката на поведението на пътя може да бъде подобрена още повече с помощта на механтронната адаптивна ходова част FlexRide, която може да се поръча в рамките на допълнителното оборудване. Подобно ниво на предлагане е безпрецедентно в сегмента на средния клас. .


Ходовата част SuperSport с насочена към по-динамично управление разновидност на окачването Макферсън се предлага за всички Insignia 4x4


Друго важно технологично решение за всички версии на Insignia със задвижване на четирите колела е предлаганата като допълнително оборудване ходова част SuperSport. Това решение, което преди се използваше само за най-мощния OPC модел (Opel Performance Center), се предлага на много по-широка група от клиенти. Пакетът включва мехатронна ходова част с адаптивни амортисьори FlexRide, спирачна система Brembo с изключителни възможности и разновидност на предното окачване Макферсън наречено HiPerStrut (High Performance Strut) произхождащо от Insignia OPC с 325 к.с., което допълнително подобрява управляемостта и динамиката в завой.

Нови системи за асистенция на водача основани на радар

Оборудването включва не само системи за подобряване на динамичното поведение: активната безопасност също е значително подобрена благодарение на новата радарна система разположена зад радиаторната решетка. Киентите на Insignia сега могат да поръчат основания на радар Адаптивен темпомат (Adaptive Cruise Control, ACC). Новата система поддържа избраната скорост по време на движение, като едновременно с това автоматично я настройва според трафика с цел запазване на предварително установена дистанция спрямо предното превозно средство. Допълнителни функции, които са част от радарната система са: Системата за индикация на дистанцията (Following Distance Indication, FDI), която информира водача визуално за дистанцията до движещия се отпред автомобил; Системата за предупреждение за опасност от удар (Forward Collision Alert, FCA), която предупреждава водача с визуален и аудио сигнал за непосредствена опасност от удар отпред; Системата за задействане на спирачките при непосредствена опасност от удар (Collision Imminent Braking, CIB), която автоматично намалява скоростта на автомобил при установяване на риск от удар.

© 2017 Официален Сайт на Опел Клуб Онлайн България