• web-headers2.jpg

Opel Insignia 2012: Нови двигатели и високотехнологични системи

Най-добър в класа: Новият 1.4 turbo ecoFLEX е най-икономичният бензинов мотор в средния клас
Мощен: Новият 2.0 turbo със 185 кВт/250 к.с. разполага с въртящ момент от 400 Нм
Интелигентна: Start/Stop системата се предлага за много двигателни варианти
Добавена стойност: Навигационна система, предна камера, висококачествен кожен салон


Рюйселсхайм. От деня на своя дебют до днес Opel Insignia спечели над 50 национални и международни награди, включително и особено престижната титла “Автомобил на годината”. Клиентите отговориха на този невероятен успех по подобаващ начин – до днес вече са продадени над 400,000 броя от флагмана на марката. С нови бензинови двигатели и високотехнологични решения Insignia продължава своя победен ход на пазара в моделна година 2012. Цените на модела започват от 38 940 лева (с включен ДДС).


Новият бензинов мотор със 103 кВт/140 к.с. създава стандарти по отношение на разхода на гориво

Новият бензинов двигател 1.4 turbo ecoFLEX е продукт на безкомпромисен „даунсайзинг”. В комбинация с шестстепенната механична предавателна кутия, Start/Stop системата, електрическия усилвател на волана, покрититото с панели дъно за аеродинамично оптимизиране и гумите с размер 225/50 R 17 с ниско съпротивление на търкаляне, това е най-икономочният бензинов двигател в средния клас.

Всички описани мерки спомагат за намаляване на разхода на гориво на 1.4 turbo – в сравнение с предишната версия с атмосферен 1.8-литров мотор със същите стойности на мощността 103 кВт/140 к.с. – с два литра при версията седан, като стойността е снижена до 5.7 литра на 100 километра. Емисиите на CO2 са намалени с 45 грама до 134 грама на километър – и в двата случая намалението е над 25 процента. Същевременно с това въртящият момент на най-икономичния бензинов двигател в средния клас е увеличен с почти 15 процента до 200 Нм.

С този динамичен потенциал Insignia 1.4 turbo ecoFLEX може да ускорява от нула до 100 км/ч за едва 10.9 секунди, постигайки максимална скорост 205 км/ч. Върховият модел на Opel се предлага с този двигател във версия седан или като Sports Tourer. С разхода си на гориво 5.9 литра на 100 км и емисии на въглероден двуокис 139 г/км той също създава нови стандарти, този път в сегмента на комби моделите.

Промените в задвижването включват и оптимизация на предавателните числа в трансмисията, с което също се намалява разходът на гориво. Електрическото серво управление REPS, което за първи път се предлага за Insignia осигурява допълнителен комфорт. Неговите характеристики сега позволяват още по-гъвкаво адаптиране към различните условия на движение. Значително предимство на системата REPS е нейният потенциал за спестяване на гориво и по този начин намаляване на емисиите на CO2. Тъй като не прилага усилващо действие през цялото време на работа, а само когато това е необходимо, електрическият сервоусилвател спестява енергия.

2.0 turbo 4x4: Повече мощност и по-голям въртящ момент при намалена консумация на гориво

Бензиновият двигател с работен обем два литра и директно впръскване на горивото, който се предлага в съчетание с високотехнологично двойно предаване, за новата моделна година получава 30 допълнителни конски сили. Той може да бъде оборудван с шестстепенна механична или автоматична трансмисия. Двигателят има мощност 185 кВт/250 к.с. и разполага с въртящ момент 400 Нм (350 Нм при предишната версия). Този мощен агрегат може да спринтира до 100 км/ч за 7.5 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

Двулитровият турбоагрегат е впечатляващо доказателство, че увеличената мощност не е съпроводена задължително с увеличен разход на горивото. Благодарение на множеството мерки, като използването на Start/Stop система и гуми с ниско съпротивление на таркаляне, инженерите на Opel са успели да намалят разхода на гориво и емисиите на CO2 до 8.4 л/100 км и 197 г/км респективно (8.9 л/100 км и 209 г/км CO2 при предишната версия). С увеличената си мощност и въртящ момент, още по-добрите си динамични характеристики и едновременно с това с намаления разход на гориво, Insignia 2.0 turbo 4x4 е един убедителен участник в премуим сегмента на средния клас.

Start/Stop система на Opel за много двигателни варианти

Не само гореспоменатите двигатели могат да разчитат на Start/Stop система, а и 2.0-литровият turbo със 162 кВт/220 к.с., предно предаване и шестстепенна механична трансмисия скоро ще се предлага с тази интелигентна технология за намаляване на разхода. Към нея ще се добавят и покритието с панели на подподовата конструкция с цел оптимизиране на въздушния поток, както и гумите с намалено съпротивление на търкаляне.

Тези мерки намаляват разхода на гориво с 0.5 литра до 7.6 л/100 км. Start/Stop системата спомага за намаляване на разхода в градския трафик, като спестеното гориво може да достигне един литър на 100 километра. Емисиите на CO2 при комбиниран цикъл са намалени до 179 грама на километър от 189 досега.

Нови инфоразвлекателни системи

Новите инфоразвлекателни системи Navi 600 и Navi 900 Europa значително превъзхождат предишните версии базирани на CD и DVD по отношение на възможностите. Всички данни се съхраняват на SD карти, като пътните карти могат да бъдат адаптирани за индивидуалните клиентски нужди. В допълнение към основните места представляващи интерес (POI), на SD картата могат да бъдат записани и допълнителни такива (POI). Водачът може да избере отделни точки и да ги съхрани като индивидуални POI. Друга удобна функция, освен показване на най-бързите и най-кратките пътища на навигационната система, е възможността за избиране на най-икономичните маршрути, тоест тези, които биха осигурили най-ниска консумация на гориво.

Системата Navi 900 Europa може да предложи и функция за разпознаване на гласа и пътна книга, като в последната могат да бъдат отделени частните от служебните пътувания. Допълнително POI известяване информира водача със звуков сигнал, текст или допълнителен прозорец за наличие на интересни места в непосредствена близост. При еквивалентния вариант “Edition”, се предлага и висококачествена аудио система Infinity.

Предна камера с допълнителни функции

Opel Insignia предлага допълнителни оптимизации по отношение на безопасността за моделна година 2012. Новата предна камера използвана досега за разпознаване на пътните знаци и непреднамерено напускане на пътната лента вече разполага с програма Following Distance включваща индикация за следване на дистанцията, при която непрекъснато се измерва разстоянието до предния автомобил. Тя се активира автоматично при скорости над 40 км/ч и помага на водача да предотврати сблъсък и евентуални глоби за неспазване на дистанция. Предупреждението за удар отпред Forward Collision Alert включва визуална индикация при контролните уреди и звукова сигнализация, за да предупреди водача за непосредствена опасност от удар с автомобила отпред. Освен това, предлаганата като допълнително оборудване предна камера в съчетание с AFL+ служи и като асистент за активиране и изключване на дългите светлини.

Премиум оборудване: кожа напа в цвят “Indian Night”

Insignia моделна година 2012 предлага още повече комфорт и допълнителна елегантност. Тя се предлага с луксозна кожена тапицерия от напа наречена „индианска нощ”, включваща съчетание от висококачествена черна кожа с контрастиращи шевове с цвят коняк. Може да се поръча и новия външен цвят металик “Luxor”, който има синьо-виолетови отражения в зависимост от светлината. Спортният елегантен силует на Opel Insignia в следващите месеци ще бъде съчетан с нови алуминиеви колела с впечатляващ дизайн.

“Със своите нови качества, особено по отношение на консумацията на гориво и емисиите на CO2, Insignia ще усили своята така или иначе значима позиция в класа си – и всичко това е в името на клиентите,” отбелязва Ален Висер, вицепрезидент на Opel, отговорен за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване за оптимизираната Opel Insignia.

 

Източник: Auto-Press

© 2017 Официален Сайт на Опел Клуб Онлайн България