• web-headers2.jpg

Революционният електрически автомобил Opel Ampera за първи път в България

Тази година Opel участва на Автомобилен салон София 2011 на щанд с размер 424 м2. Търговците на тримата софийски дилъри на Opel (Булвария, Дженеръс Ауто и София Ауто), както и на дилъра на Opel в Русе – Автосвят, посрещат и консултират посетителите. На щанда са изложени общо 9 експоната на марката, от които новият Opel Astra Sport Tourer, обновената Corsa и новият динамичен кросоувър Antara правят своите първи публични изяви. Флагманът на марката Insignia, носител на званието Автомобил на годината 2009 за Европа, както и Автомобил на годината 2010 за България и още над 40 международни награди, е бъде представен във версията си седан. На щанда на Opel посетителите могат да открият и добре познатия им бестселър в сегмента на многофункционалните ванове Zafira.

 

Несъмнено един от най-интересните експонати на Автомобилен салон София 2011 е на щанда на Opel и това е революционният Opel Ampera, който отбелязва своята предпремиера за България. На пресконференцията на марката, която се проведе на 10 юни в 9:45 ч, Иън Алън, Мениджър на проекта за лансиране на Ampera във Великобритания и Европа, представи революционния автомобил като поставящ нов стандарт на ефективно и екологично придвижване.

 

Електромобилът с удължен пробег Opel Ampera може да пътува навсякъде и по всяко време

Новият Opel Ampera e призван да се превърне в основоположник на изцяло нов сегмент на европейския автомобилен пазар. Стартът на серийното производство на четириместния модел с пет врати е насрочен за по-късно тази година, а на българския пазар ще се появи през късната пролет на 2012 г. Ampera е създадена да предложи на потребителите всички предимства на електрическите автомобили, но без опасенията по отношение на продължителността на автономния пробег, предизвикани от акумулаторните батерии като единствен енергиен източник в автомобила.

За разлика от конвенционалните електромобили, Opel Ampera може да бъде единственият автомобил в семейството и предоставя всичко - революционна система на задвижване, прогресивен дизайн, отлична безопасност, високо качество и насочени към удобството на потребителя функции, съчетани с отлична динамика на пътя.

Революционният Opel Ampera ще бъде първото в Европа задвижвано с електричество и подходящо за всекидневна употреба превозно средство с нулево ниво на емисиите. За разлика от конвенционалните електромобили, черпещи енергия само от акумулаторни батерии, Ampera изключва опасенията във връзка с продължителността на автономния пробег. Новият модел дава на водачите увереността и спокойствието, че няма да бъдат оставени безпомощни на пътя с напълно изтощени акумулатори.

Батериите могат да се презаредят напълно за период от около четири часа при напрежение 230 V, като за целта кабелът на зарядното устройство на автомобила трябва просто да се включи в стандартен домакински контакт. Удобството при зареждане на акумулаторите без необходимост от специално зарядно оборудване предполага, че по-голямата част от бъдещите собственици на Ampera ще използват своите автомобили изцяло на електрическа тяга през цялото време. Резултатите от независимо проучване показват, че около 80 процента от европейците управляват автомобилите си на разстояния под 60 километра дневно, което означава, че Ampera може с лекота да покрие изискванията им. През първите 40 до 80 километра от пробега (в зависимост от профила на терена, стила на шофиране и околната температура), енергията за движението се осигурява изцяло от електричеството, акумулирано в литиево-йонната батерия с капацитет 16 кВтч. В режим на движение от осигурено от акумулатора електричество, Ampera не отделя в атмосферата никакви емисии. В случай, че се налага изминаване на по-продължително разстояние, бензиновият двигател с вътрешно горене на борда може без прекъсване да удължи автономния пробег на модела до над 500 километра при пълен горивен резервоар. Tази осигуряваща пълни динамични характеристики технология за удължаване на автономния пробег превръща Ampera в първия електромобил, предлагащ всекидневните удобства на конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене.

Изключително тихият електродвигател с мощност 111 кВт/150 к.с. осигурява максимален въртящ момент в размер на 370 Нютонметра още от момента на потеглянето от място. Благодарение на него Ampera се ускорява от 0 до 100 км/ч за около девет секунди и позволява достигането на максимална скорост 161 км/ч.

Посредством превключвателя “Drive Mode” на централната конзола на арматурното табло, водачът може да избира между режимите „Normal” (нормален), „Sport” (спортен), „Mountain” (планински) и „Hold-charge” (съхраняващ заряда). Tези режими оптимизират управлението на енергийните потоци в зависимост от преобладаващия стил на шофиране и вида на пътните условия.

© 2020 Официален Сайт на Опел Клуб Онлайн България