Get Adobe Flash player

Opel Corsa - Отличен 4

АМ провери колко харчи най-икономичната Opel Corsa
Горивата поскъпват постоянно, ние протестираме, но цената им (за сега) не се променя. Вместо да блокираме пътища, въпреки, че подкрепяме протестите, ние решихме да потърсим най-икономичните возила на пазара.
Един от най-ярките представители на тези возила, като изключим електрическите и хибридните автомобили, е Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC.

 

 

Според немците моделът едва мирише нафтата, изразходвайки извън града 3.2 литра на 100 километра, а в него - 4.6л / 100 км. Средното потребление на гориво по каталог на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC с 95 к.с. и 190 Нм, е само 3.7 литра на 100 км.
Българинът не е доверчив, както и ние като такива, и за това решихме да проверим дали Opel не ни лъже. За целта подкараме въпросната Corsa, калкулирайки около 500 км. Шофирахме автомобила, както караме личните си коли, без да се стараем да пестим гориво.
В градски условия изминахме около 150 километра, използвайки колата най-вече сутрин и вечер за по около 10-15 километра. Останалите 350 километра шофирахме извън града, от София до хижа Гоце Делчев в Пирин и обратно.

Преди да съобщим "присъдата", ще подчертаем, че серийно Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC се оборудва с гуми с ниско съпротивление при търкаляне и няма резервна гума. В нашия случай гумите бяха съвсем обикновени, зимни, а резервната гума беше сложена допълнително.
В 5-вратата компактна кола влязохме трима души с не малко багаж и ски оборудване. Т.е. така както пътуват повечето хора.
При връщането на колата, уредите показваха 4.0л /100 км средно потребление. Според Opel то трябва да е 3.7л / 100 км, което някои могат да се определят като лъжа... , но все пак, като имаме предвид гореизброеното, оценката ни е Отличен.

Преди да кажете, че тези малки двигатели убиват удоволствието от шофирането, ще заявим най-отговорно, че ставаме все по-големи фенове на малките турбо-дизели (не само на Opel).
Двигателят на Opel Corsa 1.3 CDTI ECOTEC генерира 95 к.с. и 190 Нм, които са напълно достатъчни... честно казано не ни се вярваше, че някога ще кажем това, но наистина динамиката на автомобила е достатъчна, дори за шофьори с по-динамичен стил на шофиране..
Достатъчна е да изпреварите безпроблемно, дори в "Предела", да поддържате добра скорост независимо от наклона на пътя и да се чувствате достатъчно уверен зад волана.
Това е възможно благодарение на турбокомпресора с променлива геометрия, максималния въртящ момент, наличен от 1750 и 3250 оборота в минута, оптимизираните настройки на двигателя, новата настройка на трансмисията с по-дълги предавателни числа, сниженото с 20 мм. окачване и подобрената аеродинамика на автомобила.

Ако все пак резултатът на най-икономичната Opel Corsa ви се струва недостатъчно добър, трябва да знаете, че моделът е вече дори по-икономичен. Последната версия на колата разполага със Start/Stop система, която сваля потреблението в града до 4.2 литра на 100 километра, а вредните емисии - до 94 гр/км. (Очаквайте нашата проверка и на този модел)

Тестваната от нас версия (без Start/Stop система и с 5-степенна скоростна кутия) изисква 4.6 л/100 км в града, отделяйки 98 гр/км CO2. Ускорява от място до 100 км/час за 12.3 секунди и има максимална скорост на движение - 177 км/ч.

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 19 посетителя в сайта