Get Adobe Flash player
GM и PSA оценяват Opel на около 2 млрд. долара

Очаква се придобиването на звеното от PSA да се случи през следващата седмица, твърдят източници.

General Motors и PSA Group обсъждат оценяване на звеното Opel на GM на около 2 млрд. долара, в момент, в който двете компании се опитват да постигнат споразумение в края на следващата седмица, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

В тази цена влизат 1 млрд. долара в брой и поемането на задължения за още около 1 млрд. долара, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото преговорите не са публични. Сумата все още не е фиксирана, тъй като двете фирми трябва да оценят фактори, като пенсионните задължения, стойността на правата върху марката и потенциала за икономии, посочват източниците.

Производителите на автомобили работят за завършване на сделката, в рамките на която PSA ще придобие Opel най-рано през следващия четвъртък, когато производителят на коли с марките Peugeot и Citroen, ще отчете годишните си финансови резултати, коментират източниците. Те допълват, че споразумението може да бъде отложено заради сложността на сделката, а има шанс и преговорите да се провалят напълно.

Един от ключовите, но деликатни моменти, е откриването на начини за намаляване на разходите, които ще помогнат за получаване на подкрепа от синдикатите и правителството, докато сделката си остава финансово изпълнима.

Важно е и как обединението PSA-Opel ще успее да запази своя производствен капацитет във Великобритания през следващото десетилетие, когато моделите, създавани там, предстои да бъдат преструктурирани.

Сделката “може да доведе до значителна синергия и подобряване на пазарната позиция на PSA в Европа, където компанията непрекъснато губи пазарен дял от 2010 г. насам”, коментира Фалк Фрей, анализатор на Moody’s Investors Service. “Диверсификацията в Европа ще се увеличи, тъй като Opel е силна на някои пазари, на които PSA не е”.

Акциите на PSA изтриха близо 0,2% от стойността си, достигайки 18,52 евро по време на търговията в Париж, оценявайки френския производител на коли на 16 млрд. евро (17 млрд. долара). Книжата на GM поскъпнаха - цената им скочи с 0,7% до 37,28 долара към 12:13 ч. местно време в Ню Йорк.

Инфо: Investor.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 7 посетителя в сайта