Get Adobe Flash player
"Опел" отбеляза 130 години от първия си велосипед

Подобно на редица други производители, така и "Опел", преди да прави коли, сглобява велосипеди. Тази година компанията отбелязва 130 години от началото на това производство. То изиграва ключова роля за развитието на марката по време на ранните дни на компанията.

През 1886 година "Опел" вече е компания с 23-годишна история, но сглобяваща основно шевни машини
През 1885 година Адам Опел се връща от бизнес пътуване в Париж, където вижда колко популярни са велосипедите. Предусетил наличието на бизнесниша Опел поръчва части от Англия и през 1836 година сглобява първият си велосипед с голямо колело.

Година по-късно е усвоено и производството на трициклети и велосипеди с нормални колела. Междувременно Карл Опел решава да се включи във вече достатъчно популярните велосипедни състезания и печели при още първата си изява във Франкфурт.

Признание и в състезанията

Успехът на пистата носи нови поръчки и велосипедите "Опел" присъстват в много надпревари в края на XIX век. На 20 юли, 1889 година Аугуст Лер, един от най-успешните велосипедни състезатели на своето време, спечелва "Шампионата на света" в Лондон със своя велосипед с голямо предно колело на "Опел".

През 1895 година синовете на вече починалия Адам Опел конструират първия си автомобил, но продължават да развиват и бизнеса си с велосипеди. До 20-те години те ангажират най-добрите велосипедисти по света.

"Опел" първи в Германия въвежда поточната линия

Междувременно търсенето на велосипеди продължава да расте и през 1923 година "Опел" става първата германска компания, която въвежда поточната линия за своето велосипедно производство. По този начин на всеки седем секунди се прави по едно колело.

Снижаващите се производствени разходи намаляват също и цената за потребителите, превръщайки велосипеда в достъпна форма на транспорт за по-голяма част от населението. В крайна сметка не е нужно много време, за да стане "Опел" най-големия производител на велосипеди в света през 1925 година. Една година по-късно едномилионното двуколесно возило на компанията слиза от поточната линия.

Трудни години

В следващите години обаче, иначе преуспяващата компания се сблъсква с някои предизвикателства. След смъртта на синовете на Адам, Карл и Хайнрих през 1927 и 1928 година, братята Вилхелм и Фриц срещат финансови трудности заради двойното данъчно облагане при наследство, което сега трябва да платят. Тъй като нямат пари за реновирането на производствените съоръжения, работещи винаги на пълен капацитет, Вилхелм и Фриц Опел се оглеждат за партньор.

Най-доброто предложение идва от General Motors - най-големият по това време автомобилен производител. През септември 1929 година И. Дж. Ройтер става първият американец назначен за генерален директор на "Опел", докато братята Вилхелм и Фриц Опел стават част от надзорния съвет.

Един месец по-късно, на 29 октомври 1929 година, се оказва, че продажбата е изключително мъдро решение. Сривът на Уол стрийт, известен като Черния Вторник, изпраща множество компании в банкрут. Но продължилата години икономическа криза не се отразява пагубно на процъфтяващото производство на велосипеди "Опел" поради редица причини.

Успешно преминаване през кризата и продаване на бизнеса

От една страна подразделението на GM навлиза в кризата добре оборудвано. Освен това след икономическата криза има голямо потребление на велосипеди. Не на последно място броят на безработните намалява значително благодарение на взетите от правителството мерки, така че все повече и повече хора могат да си позволят велосипед.

Ръководството на "Адам Опел" обаче решава да се фокусира върху автомобилното производство, в което да се вложи цялата енергия и персонал. Така велосипедният бизнес е продадена на NSU, а на 15 февруари 1937 година е произведен последният велосипед "Опел". Така се слага край традиция продължила повече от 50 години с около 2.6 милиона произведени велосипеда.

75 години по-късно "Опел" отново лансира свои велосипеди, като това става през 2012 година, когато се появява екологичната дизайнерска студия "RAD e". Той се задвижва от електричество и е своеобразен предвестник на бъдещето.

Източник: dnevnik.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 8 посетителя в сайта