Get Adobe Flash player
Лек, по-лек, новият Opel Astra

 

  • Последователно олекотена конструкция – версията с пет врати е с до 200 килограма по-лека
  • Изцяло нова разработка – всеки отделен компонент е оптимизиран за постигане на максимална ефективност
  • Компактни размери – изцяло алуминиевите двигатели и новата концепция на интериора спомагат за снижаване на теглото
  • Интелигентна архитектура – повече пространство в по-компактна външна форма

Рюселсхайм. По-лека, по-икономична и по-компактна независимо от значително по-обширното вътрешно пространство – всичко в новата Astra следва идеята за постигане на максимална ефективност. Всички механични компоненти и елементи от дизайна на новия модел са съобразени с този крайъгълен камък, давайки краен резултат под формата на интелигентната компановка ? la Astra. Следващото поколение на бестселъра на Opel в компактния клас, което ще отбележи своята световна премиера на международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт (17 – 27 септември) използва изцяло нова, олекотена конструктивна архитектура, каросерията е с осезаемо по-малки размери, а за задвижване се използват мощни и оптимизирани по отношение на теглото и емисиите на CO2 изцяло алуминиеви двигатели. Като цяло новата Astra е с до 200 килограма по-лека от своя предшественик.

Последователно олекотяване - новата конструктивна архитектура

Насочената към бъдещето концептуална разработка Monza, показана на автомобилното изложение IAA през 2013 година, е послужила като своеобразен пример за подражание на единайсетото поколение компактен модел на марката Opel. Всеки един компонент от студията отразява идеята за постигане на максимална ефективност. Новата Astra на свой ред превръща последователно тази визия в реалност – в зависимост от версията и нивото на оборудване, новият модел е с до 200 (и с не по-малко от 120) килограма по-лек от своя предшественик. Новата изцяло олекотена конструктивна архитектура играе ключова роля за това намаляване на теглото – само суровата каросерия и носещата структура са с над 20 процента по-леки, намалявайки теглото от 357 на 280 килограма. Други 50 килограма са спестени чрез конструкцията на елементите на ходовата част – принос за отличния краен резултат имат и използването на високоякостни и свръхвисокоякостни стомани, по-компактните по размер допълнителни рами, както и модификациите на предното и задното окачване. В допълнение към това инженерите са се отказали от пълна облицовка на дъното и са пристъпили към допълнителна оптимизация на аеродинамиката на елементите от ходовата част и задвижването, с което е постигнато двойно предимство – по-ниско тегло и намаляване на производствените разходи, водещо на свой ред до по-изгодни, привлекателни и гъвкави ценови условия за потребителите.

Сред мерките за оптимизация на размерите на теглото са и скъсените преден и заден надвес на каросерията, по-леката с до 25 процента изпускателна система, която спестява около 4,5 килограма само от този компонент. По-малките колела и гуми тежат с до 11.5 килограма по-малко от тези при предходния модел, а същото важи и за спирачките – тъй като системата е подложена на по-ниско теглово натоварване, инженерите са използвали друго оразмеряване и по-компактна конструкция, която тежи с 10 килограма по-малко от досегашната при едновременно подобряване на спирачните характеристики на новия модел.

По-ниско тегло – двигателите също дават своя принос

Значително предимство по отношение на ефективността осигурява и новото поколение задвижващи агрегати. Tе се отличават със своята компактна и свръхефективна конструкция - новият двигател 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, който ще дебютира в новата Astra например, тежи много по-малко от сравнимите по характеристики актуални агрегати. Само алуминиевият му цилиндров блок тежи с десет килограма по-малко от чугунения блок на предшественика му. Благодарение на компактната си конструкция, свръхмодерните трансмисии на модела спестяват също толкова тегло.

Намаляването на теглото естествено води до осезаемо повишаване на динамиката. Новата Astra доставя повече удоволствие от шофирането откогато и да било преди и едновременно с това намалява количеството отделени емисии на CO2. Новият модел, използващ комбинацията от двигателя 1.0 Turbo и трансмисията Easytronic 3.0 е един от най-икономичните и екологични бензинови модели в своя сегмент от пазара. Трицилиндровата машина с максимална мощност 77 кВт/105 к.с. снижава средния разход на гориво в смесен цикъл на движение до 4.2 литра на 100 километра пробег, а емисиите на CO2 са намалени до достойните за пример 96 г/км.

Интериорът на новия модел също е преминал през своеобразна фитнес програма. Да вземем за пример седалките – след пет години внимателна работа върху всеки детайл, развойният екип представи седалки за компактния клас, които са по-функционални и удобни и предлагат по-лека и компактна конструкция откогато и да било преди. Това става възможно благодарение на модерните изчислителни методи за компановката, както и благодарение на използваните по-леки пенопласти и елементи от свръхвисокоякостни стомани, вградени под издръжливите тапицерии на седалките. Така теглото на предните и задните седалки на новата Astra е намалено с около десет килограма в сравнение с тези при предходния модел.

Интелигентна компановъчна схема – по-лека и по-компактна отвън, но по-просторна отвътре

Новото поколение на Astra не само изглежда по-изискано и естетично, но е и по-компактно по външни размери. С общата си дължина от 4.37 метра версията хечбек с пет врати е с близо пет сантиметра по-къса от своя предшественик, височината на каросерията от 1.48 метра е намалена с 2.5 cантиметра, а широчината - с 0.5 cантиметра до 1.81 метра. Tези промени в размерите имат положително отражение върху теглото на автомобила, но в същото време вътрешното пространство е увеличено. В съчетание с новата конструкция и дизайн на по-леките и компактни по размер седалки, пътниците на задните места се радват на увеличено с 35 милиметра пространство в областта на краката в сравнение с досега. По този показател версията с пет врати на новата Astra се нарежда на първо място пред всички останали представители на компактния клас. В същото време разстоянието между първия и втория ред седалки е нараснало с 1.5 cантиметра, повишавайки в голяма степен комфорта на пътуване и усещането за простор в купето. Същото се отнася и за свободата за движение в горната част на тялото на водача и пътниците както на предните, така и на задните места. Новата Astra демонстрира нови стандарти преди всичко по отношение на пространството в областта на главата, където водачът  се радва на цели 2.2 cантиметра повече пространство от това в предходния модел. Така новата Astra успешно разрешава един привидно неразрешим конфликт, предлагайки по-ниско тегло и по-компактни външни размери при едновременно повишаване на простора и комфорта във вътрешното пространство.

Източник: GM

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 115 посетителя в сайта