Get Adobe Flash player
Cъвместно високоавтоматизирано движение – Opel си сътрудничи с изследователската кампания “Ko-HAF”

 

  • Безопасността на първо място – комуникация между сървъра за сигурност на “Ko-HAF” и автомобила
  • Шофиране по германските аутобани - Opel ще създаде прототип за високоавтоматизирано движение

Рюселсхайм.  Всеки водач, който прекарва дълго време зад волана на автомобила, вероятно често си задава въпроса дали част от това време не може да се използва по-ефективно – например в четене на новини, работа с електронна поща или просто в почивка и наслада от пътуването. Автомобилите, които са в състояние да се движат автоматично, без необходимост от намесата на водача, могат да превърнат тези мечти в реалност.

Сред основните предизвикателства пред автономното движение е необходимостта от използване на изключително подробни цифровизирани топографски карти (които дават възможност на автомобила да познава с висока точност маршрута, по който се движи), както и процесът за изключване на автомобила от автоматизирания режим и предаването на контрола върху управлението обратно в ръцете на водача.

Opel провежда интензивни изследвания именно в тези две области в рамките на инициативата “Ko-HAF – Kooperatives hochautomatisiertes Fahren” („Cъвместно високоавтоматизирано движение”) – германски изследователски проект за автоматизирано движение.

Според специалистите, човекът се нуждае от около десет секунди, за да пренасочи вниманието си от друг вид дейност върху шофирането. Поради тази причина, автономно движещият се автомобил следва да разпознава в подробности околната обстановка и да оценява в пълнота пътната ситуация в този период от време.

С цел осигуряване на максимално прецизна оценка, автомобилът се нуждае от значително по-голям обем информация от този, който може да си набави посредством сензорите и от данните във вградената навигационна система.

Именно това е областта, в която съвместната изследвателска и развойна дейност на “Ko-HAF” и Opel дава своя принос в създаването на решение под формата на т.нар. „Safety Server” (сървър за сигурност). При решението на “Ko-HAF”, автомобилите комуникират двустранно със сървъра, предоставяйки данни за наличието и качеството на хоризонталната маркировка от своите бордови сензори. Сървърът от своя страна обработва постъпилата информация и предоставя на автомобилите изключително прецизните цифрови карти, от които те се нуждаят, за да осъществят високоавтоматизирания процес на движение.

Специалистите на Opel работят особено интензивно върху комуникацията между сървъра и автомобила, давайки своя принос в разработката на архитектурата на сървъра, определянето на вида и функционалността на интерфейсите за връзка и прилагането на комуникационните протоколи.

Втората област, върху която марката Opel фокусира вниманието си са действията на водача. Инженерите на компанията разработват софтуер и система от сензори за разпознаване и категоризация на действията на водача по време на периода, в който автомобилът се движи напълно автономно.

С цел да прогнозират начина, по който водачът би реагирал в момента, в който следва да поеме контрола върху управлението, специалистите отделят особено внимание върху взаимовръзките между пътната обстановка и действията на водача в автомобила.

Допълнителна задача с ключово значение е и разработката на процес за самоопределяне на местоположението от страна на превозното средство. Специалистите на Opel разработват алгоритми за визуално картографиране и локализация, които впоследствие се съчетават с наличната информация от външния сървър и бордовата навигация, сензорите за движение и глобалната мрежа от навигационни спътници GNSS (Global Navigation Satellite System).

Opel ще създаде и прототип, който ще бъде в състояние да демонстрира основните функции на съвместното високоавтоматизирано движение по германските магистрали – самостоятелно влизане и включване в движението на аутобана , самостоятелно движение по магистралата включително извършване на маневри за изпреварване  и накрая автономно напускане на магистралната отсечка.

На първо време Opel ще проведе функционални изпитания и одобрение на хардуера на прототипа и на системата за автономно движение на закрит полигон. Процесът на изпитания ще продължи и по нормалната пътна мрежа в момента, в който технологията на прототипа достигне достатъчна степен на зрялост.

Изследователският проект за автоматизирано движение “Ko-HAF” стартира през месец юни 2015 година и ще продължи до месец ноември 2018 година. Проектът разполага с бюджет от общо 36,3 милиона евро и се ползва с подкрепата на германското федерално министерство на икономиката и енергетиката.

Източник: GM

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 50 посетителя в сайта