Get Adobe Flash player

"Опел" отбеляза 130 години от първия си велосипед

Подобно на редица други производители, така и "Опел", преди да прави коли, сглобява велосипеди. Тази година компанията отбелязва 130 години от началото на това производство. То изиграва ключова роля за развитието на марката по време на ранните дни на компанията.

През 1886 година "Опел" вече е компания с 23-годишна история, но сглобяваща основно шевни машини
През 1885 година Адам Опел се връща от бизнес пътуване в Париж, където вижда колко популярни са велосипедите. Предусетил наличието на бизнесниша Опел поръчва части от Англия и през 1836 година сглобява първият си велосипед с голямо колело.

Година по-късно е усвоено и производството на трициклети и велосипеди с нормални колела. Междувременно Карл Опел решава да се включи във вече достатъчно популярните велосипедни състезания и печели при още първата си изява във Франкфурт.

Признание и в състезанията

Успехът на пистата носи нови поръчки и велосипедите "Опел" присъстват в много надпревари в края на XIX век. На 20 юли, 1889 година Аугуст Лер, един от най-успешните велосипедни състезатели на своето време, спечелва "Шампионата на света" в Лондон със своя велосипед с голямо предно колело на "Опел".

През 1895 година синовете на вече починалия Адам Опел конструират първия си автомобил, но продължават да развиват и бизнеса си с велосипеди. До 20-те години те ангажират най-добрите велосипедисти по света.

"Опел" първи в Германия въвежда поточната линия

Междувременно търсенето на велосипеди продължава да расте и през 1923 година "Опел" става първата германска компания, която въвежда поточната линия за своето велосипедно производство. По този начин на всеки седем секунди се прави по едно колело.

Снижаващите се производствени разходи намаляват също и цената за потребителите, превръщайки велосипеда в достъпна форма на транспорт за по-голяма част от населението. В крайна сметка не е нужно много време, за да стане "Опел" най-големия производител на велосипеди в света през 1925 година. Една година по-късно едномилионното двуколесно возило на компанията слиза от поточната линия.

Трудни години

В следващите години обаче, иначе преуспяващата компания се сблъсква с някои предизвикателства. След смъртта на синовете на Адам, Карл и Хайнрих през 1927 и 1928 година, братята Вилхелм и Фриц срещат финансови трудности заради двойното данъчно облагане при наследство, което сега трябва да платят. Тъй като нямат пари за реновирането на производствените съоръжения, работещи винаги на пълен капацитет, Вилхелм и Фриц Опел се оглеждат за партньор.

Най-доброто предложение идва от General Motors - най-големият по това време автомобилен производител. През септември 1929 година И. Дж. Ройтер става първият американец назначен за генерален директор на "Опел", докато братята Вилхелм и Фриц Опел стават част от надзорния съвет.

Един месец по-късно, на 29 октомври 1929 година, се оказва, че продажбата е изключително мъдро решение. Сривът на Уол стрийт, известен като Черния Вторник, изпраща множество компании в банкрут. Но продължилата години икономическа криза не се отразява пагубно на процъфтяващото производство на велосипеди "Опел" поради редица причини.

Успешно преминаване през кризата и продаване на бизнеса

От една страна подразделението на GM навлиза в кризата добре оборудвано. Освен това след икономическата криза има голямо потребление на велосипеди. Не на последно място броят на безработните намалява значително благодарение на взетите от правителството мерки, така че все повече и повече хора могат да си позволят велосипед.

Ръководството на "Адам Опел" обаче решава да се фокусира върху автомобилното производство, в което да се вложи цялата енергия и персонал. Така велосипедният бизнес е продадена на NSU, а на 15 февруари 1937 година е произведен последният велосипед "Опел". Така се слага край традиция продължила повече от 50 години с около 2.6 милиона произведени велосипеда.

75 години по-късно "Опел" отново лансира свои велосипеди, като това става през 2012 година, когато се появява екологичната дизайнерска студия "RAD e". Той се задвижва от електричество и е своеобразен предвестник на бъдещето.

Източник: dnevnik.bg

 

Новият Opel Zafira грабна награда за дизайн още преди дебюта си

Читателите на престижни списания присъдиха още 2 приза на модела от Рюселсхайм

Новият Opel Zafira е вече звезда, въпреки че редовното й производство стартира току-що, а официалното представяне на модела пред широката публика още не е факт. То ще се състои на предстоящото международно автоизложение в Париж, което ще се проведе между 1 и 16 октомври. Новият модел на рюселсхаймци впечатли читателите на престижното германско списание Auto motor und sport и спечели вота на читателите за наградата "Аutonis – Нови модели с най-красив дизайн за 2016 г.” С 36.3 процента от 18 300-те читатели наAuto motor und sport, които дадоха своите гласове онлайн, определиха Zafira за победител, превръщайки я в най-красивия ван в нейния клас. Нещо повече, Opel стана "Звезда с ценова ефективност” и така спечели наградата "Кола с комуникативна свързаност”, присъдена от Auto motor und sport и компютърното списание CHIP.

"Успехът на Zafira е поредното признание на нашата дизайнерска философия, според която ‘скулптурната артистичност среща германската прецизност’,” заяви Карим Джорджимайна, Директор на вътрешния дизайн, на церемонията в Щутгарт в четвъртък вечерта. "Аз съм особено щастлив, че изцяло промененият дизайн на арматурното табло и изчистеният вид на шофьорската кабина са толкова добре приети.” Елегантният дизайн на отлично свързания луксозен салон на колела на Opel предоставя на водача и спътниците му отлична видимост върху пътя отпред. Всички важни функции като дисплея и функционалните бутони са лесно достъпни за водача.

Най-съществените нови модели от последните 12 месеца бяха кандидати за наградата Аutonis. Като цяло читателите можеха да избират от 115 леки автомобила в 10 различни категории. Правилата са елементарни: Всеки участник има 4 гласа – 2 положителни и 2 отрицателни. Резултатите се формират на база на тези резултати. Например, ако 20% от гласовете за модел A са, че колата е с най-добър дизайн и 5% решават, че тя е абсолютен провал, тя взима общо 15%. Zafira спечели 36.3% позитивни точки, докато най-близкият й конкурент достигна до 17.4%.

С друга цел Auto motor und sport и CHIP поканиха своите читатели да гласуват за трети път. Потенциалните победители бяха 80 на брой и много вълнуващи продукти бяха разпределени в 11 категории. Инициаторът на наградите "Кола с комуникативна свързаност” реши да създаде нова категория за тазгодишното издание на конкурса – "Звезда с ценова ефективност”. Около 32 500 читатели и потребители на интернет медиите стигнаха до заключението, че Opel е водещ в тази категория и предлага иновативни технологии на разумна цена.

"Големият брой на участниците показва точно колко важна е свързаността за собствениците на автомобили,” заяви д-р Петер Хайткемпер, старши мениджър на инфоразвлекателните и телематични технологии в Opel на церемонията по връчване на наградите в Щутгарт. "Наградата е признание за нашия подход да предлагаме най-съвременни технологии като информационно развлекателната система IntelliLink и персонализираната свързаност и асистиращи услуги Opel OnStar на разумна цена, което ги прави достъпни за широката публика.”

Последното поколение Radio R 4.0 IntelliLink, което се предлага стандартно за ниво на оборудването Innovation за новия Opel MOKKA X например, е съвместимо с Apple CarPlay (Apple iOS 8 / iPhone 5 или по-висока версия) и Android Auto (за Android 5.0 Lollipop) и осигурява пълноценен достъп до множество функции на смартфоните. Нещо повече, като допълнително оборудване се предлага и персонална свързаност и пакет от услуги Opel OnStar. Това придава на автомобилите Opel характер на инфоразвлекателен хотспот.

Източник: inews.bg

 

Opel чества победа от 1996 година с прочутата Calibra V6

Класическата надпревара AVD Oldtimer Grand Prix се провежда на Нюрбургринг

Надпреварата AVD Oldtimer Grand Prix на легендарната писта Нюрбургринг е основният акцент на сезона за почитателите на класическите автомобили. Тази година марката Opel отбелязва празнично своите успешни традиции в сферата на моторните спортове с участието на прочути болиди от пистовите туристически шампионати. Водеща позиция в стартовата решетка заема моделът Calibra V6, който спечели шампионата International Touring Car (ITC) през 1996 година. Черната Calibra с рекламно лого на Cliff, пилотирана от Мануел Ройтер, завоюва последната титла в серията ITC въпреки силната конкуренция от страна на отборите на Alfa Romeo и Mercedes. На Нюрбургринг задвижваната от четирите колела Calibra ще бъде пилотирана от бившия пилот в DTM и посланик на марката Opel Йоахим („Йокел”) Винкелхок.

Но Calibra V6 няма да бъде сама на стартовата линия. Шампионският болид в ITC ще се радва на компанията на Irmscher Manta A (с която рали легендите Валтер Рьол и Рауно Аалтонен печелят победата на 24-те часа на Спа през 1975 година), Gerent Opel GT от Група 4 и разполагащият с мощност 300 к.с. състезателен Steinmetz Commodore от 1971 година. Сред другите любимци на публиката са Opel Rekord C от Група 5, познат и като “Черната вдовица”, както и болидът Opel Manta от група Н, който не е пропускал 24-часова надпревара на Нюрбургринг от момента на своя дебют на пистата. Също толкова у дома си на състезателното трасе в планината Айфел се чувстват и Astra V8 Coupe с 500 к.с., която спечели 24-часовия маратон в „Зеления ад” през 2003 година, пилотирана от Мануел Ройтер, Тимо Шайдер, Марсел Тийман и Фолкер Стричек. Състезателната Astra за малко не влезе в серийно производство под наименованието OPC X-Treme, a показаният на щанда на марката на изложението в Женева през 2001 година автомобил ще бъде демонстриран и в рамките на тазгодишния Oldtimer Grand Prix. Специално за рали феновете, OPC X-Treme ще бъде придружен на щанда на Opel Classic в падока на пистата от три рали автомобила, пилотирани от бившия Световен и Европейски рали шампион Валтер Рьол - Ascona A и Kadett C GT/E от легендарната ера Рьол/Бергер и Opel Ascona 400, с която Рьол и навигаторът му Кристиан Гайстдьорфер грабнаха короната на победителите в Световния рали шампионат през 1982 година.

Наред с класическите спортисти, актуалното поколение на Opel ще бъде представено от пистов туристически болид от серията TCR. Новият Opel Astra TCR ще направи своя официален публичен дебют в рамките на Oldtimer GP и ще се присъедини към Calibra V6 и компания на пистата. В Opel Astra TCR cе срещат серийният автомобил и модерните състезателни технологии, даващи възможност на клиентските отбори да вземат участие в пистови надпревари на кратки и на маратонски дистанции при строго регламентирани правила. Болидът с пет врати на  Astra се задвижва от високоефективен 2,0-литров турбодвигател, ограничен от правилата на регламента до 300 к.с. и 420 Нм максимален въртящ момент. Но при собствено тегло от едва 1200 килограма, тези показатели са повече от достатъчни за осигуряване на много привлекателен за публиката и достъпен за отборите спортен спектакъл на пистата.

Източник: ams.bg

 

Irmscher Opel Vivaro: Транспортерът става тран-спортен

Специалното подразделение за тунинговане на Opel – Irmscher, подготви малък тунинг за новия Opel Vivaro, който придаде на товарния автомобил спортно излъчване.

Irmscher освежи визията на Opel Vivaro със странични лайсни на праговете, фронтална тръба от неръждаема стомана, полирана или матирана и с преден сплитер,който придава на носа на Vivaro по-спортен акцент.

Динамичното брандиране унифицира страничната визия. Irmscher е окомплектовал Vivaro с подходящи нови 7x17-цолови алуминиеви джанти в различни варианти, алтернативно се предлагат и 6x16-цолови. По-ниското окачване с по-къси пружини смъква с 30 мм Vivaro.

Вътре, Irmscher предлага специално скроени постелки, пълен комплект тапицерия за пода, кожена тапицерия и кожен волан.
Любителите на по-голямата мощност след монтиране на чип тунинг ще могат да се радват на всички нива на мощност на Vivaro, които са с около 25 к.с. повече.

Източник: ams.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 11 посетителя в сайта