Get Adobe Flash player

Напълно нов SUV: Атлетичният и приключенски Opel Grandland X

Ето къде спортният характер се среща с духа на приключенията: модерни, динамични линии, солидно офроуд излъчване и високи позиции на седалките, осигуряващи видимост, типична за SUV. Това е новият Opel Grandland X, разполагащ с гама от високотехнологични решения и изобилие от място за петима настроени за приключения пътници, техния багаж и спортно оборудване. Тези качества превръщат Opel в нов съперник на моделите от бързо растящия SUV сегмент. В компактния клас сам по себе си, делът на SUV моделите се е увеличил от седем процента през 2010 година на почти 20 процента днес. Дългият 4.48 метра Grandland X изразява атлетичната си осанка с динамични форми, изопнати мускули и къси надвеси. А с опционалната двуцветна окраска, компактният SUV демонстрира свой собствен ярък стил. Opel Grandland X ще направи своята световна премиера на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт (14 – 24 септември, 2017 година).

Идеално оборудван и добре позициониран, новият Grandland X пристига на пазара през есента като трети член на семейството Opel X. Той се присъединява към Opel Crossland X и бестселъра Opel Mokka X, като и двата са с по около 20 сантиметра по-къси. Същевременно с това Grandland X разширява гамата на Opel в изключително популярния компактен сегмент, включващ още Astra и Zafira.

“Стилният нов модел е готов да атакува бързо растящия компактен SUV сегмент – именно там е мястото на новия Opel Grandland X. Неговото име е израз на приключенски дух, независимост и безграничност. Със своя спортен дизайн, Grandland X изглежда по фантастичен начин и има амбициите да привлече и удовлетвори нови клиенти на марката Opel. Отвъд характерните за SUV качества, той разполага с гама от високотехнологични решения, които го превръщат едновременно в безопасен и гарантиращ удоволствието автомобил. С Grandland X, Opel ще предложи на пазара един солиден SUV, който много хора ще желаят да притежават,” отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман.

Гамата от модерни системи за подпомагане на водача и технологии свързани с комфорта на Grandland X са от най-високо ниво: Адаптивен темпомат с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Adaptive Cruise Control with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), Предупреждението за умора на водача (Driver Drowsiness Alert), Асистентът за паркиране (Advanced Park Assist) и панорамната 360° камера са само част от тях. Сертифицираните от AGR ергономични седалки (AGR, Германско Дружество за здрави гърбове), воланът и предните и задни седалки с подгряване, както и задната врата, която се отваря с просто движение на крака, осигуряват високо ниво на комфорт. Типично за Opel, водачът и пътниците в Grandland X се наслаждават на изключителни възможности по отношение на свързаността с най-новото поколение системи IntelliLink, както и асистента за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, който сега предлага нови услуги като резервиране на хотелска стая и възможност за търсене на място за паркиране. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Opel следва ревностно своята отдаденост в това да предлага светлинни технологии от най-високо ниво, като оборудва Grandland X с LED адаптивни предни светлини. Функции като светлини за завой, асистент на дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на снопа гарантират оптимално осветяване на пътя и пространството пред автомобила, осигурявайки удоволствие от шофирането и през нощта.

Grandland X осигурява преди всичко безопасно и сигурно шофиране с удоволствие през цялата година и на всякаква настилка. Това в голяма степен се дължи на предлаганата като допълнително оборудване електронна система Grip Control, която особено с гуми M&S гарантира изключително ниво на сцепление в различни пътни ситуации. Водачът разполага с избор от пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ. Всичко това позволява постигане на максимално сцепление и стабилна управляемост, независимо дали Grandland X се движи по сняг, кал, пясък или мокри повърхности.

Изострени линии с прецизни детайли: Колко елегантен всъщност може да изглежда един SUV модел

При дължина 4 477 милиметра, широчина 1 844 милиметра и височина 1 636 милиметра, новият Opel Grandland X е един привлекателен и солиден SUV модел със силно спортно присъствие от всяка перспектива. В предната част над защитната престилка, предната решетка с гордост носи знака със светкавица на Opel. Хромирани крилца обгръщат марковото лого и се проточват настрани към изтънените LED предни светлини с два криловидни елемента, оптически разширявайки предната част и добавяйки своя дан в мощната, солидна стойка на Grandland X. Предният капак е с характерната за Opel чупка – още един елемент въплъщаващ дизайнерската философия на Opel, в която „Скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“.

Страничните части са привлекателно съчетание от чара на солидността на един SUV и елегантните линии. Мускулестите, скулптурирани арки на калниците и защитните елементи в долната част на автомобила подчертават офроуд излъчването на Grandland X. Същевременно с това, изчистените линии и деликатният релеф на острието в долната част на вратите идентифицират новия Grandland X като член на семейството на Opel. Предлаганата опционално двуцветна окраска, при която покривът е в контрастиращо черен цвят, добавя още един щрих на индивидуализация. Плавното му преливане в останалата част от каросерията се подчертава от впечатляващата трета колонка, създаваща динамична връзка със задната част. Погледнат отзад Grandland X показва до най-малкия детайл какво изразява дизайнът на един истински SUV модел: широка стойка, сребристи подподови предпазни елементи с интегрирани накрайници на изпускателните тръби отляво и отдясно, а над тях защитни облицовки с тесни задни LED светлини. Всичко това подчертава спортния, мускулест вид на новия модел.

“Новият Grandland X е един модерен SUV с изключително присъствие и дързък дизайн, който изглежда едновременно компактен, спортен и мускулест. Допълнително развихме своята дизайнерска философия, за да създадем SUV в този конкурентен сегмент, който съчетава спортния дух и елегантността, за да завладява погледите на хората,” отбелязва вицепрезидентът отговорен за дизайна Марк Адамс.

Grandland X създава същото излъчване за качество и в интериора: инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран преливат чисто един в друг и са прецизно насочени към водача. Централната конзола включва три хоризонтални реда от контролни органи за последен и интуитивен достъп до инфоразвлекателната и климатичната системи и контрола на ходовата част. Повърхностите на интериора създават изключително приятно усещане при докосване, осигурявайки на водача и пътниците пълен комфорт на всяко едно от местата. Пътниците се чувстват удобно в типичните за SUV високи седалки, които улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. Дългото междуосие от 2675 милиметра също допринася за наличието на изобилие от пространство за петима човека в този SUV от компактния клас. А товарният обем от 514 до 1 652 литра осигурява спокойствие при пренасяне на много багаж и спортно оборудване. С всичко това Opel Grandland X може да конкурира дори най-просторните комби модели от компактния клас.

Източник: auto-press.net

 

Автосалон Франкфурт 2017: Световна премиера за Opel Insignia Country Tourer

Днес Opel разпространи първите подробности за изцяло новото поколение на Insignia Country Tourer, която ще дебютира по време на международното изложение във Франкфурт. Въпреки че премиерата на автомобила ще бъде чак през септември, заявки за закупуването му ще започнат да се приемат още през юни, а първите доставки се очаква да бъдат осъществени малко след появата му на форума в Германия.

От Opel коментират, че Insignia Country Tourer е идеално решение за онези от потребителите, които са почитатели на зимните спортове и черните пътища, но и за всичко, които ценят високо възможностите за изразяване на персоналността си. Автомобилът, който се отличава със специално разработен екстериор, идва с нова осемстепенна роботизирана предавателна кутия, система за задвижване на четирите колела и увеличено с 20 мм отстояние от пътя, а за уникалност на всеки един негов представители, клиентите ще могат да разчитат на портфолиото за персонализация на марката- Opel Exclusive , което предлага внушителен набор възможности.

Insignia Country Tourer ще бъде оборудвана с адаптивното окачване на Opel- FlexRide, което предлага работа в три основни режима- Standard, Sport и Tour, а за възможно най-лесното товарене и разтоварване на багажите, автомобилът е оборудван със система за безконтактно отваряне на вратата на товарното отделение с жест с крак под задната броня. Самата товарна вместимост на колата е до 1665 литра, което е със 130 литра повече в сравнение с тази на предшественика му.

В оборудването на новия Opel Insignia Country Tourer са включени международно отличените IntelliLux LED матрични предни светлини, прожекционен head up екран, функция за видео наблюдение около цялото превозно средство, адаптивен круз контрол с активно задействане на спирачната система, система за задържане на превозното средство в пътното платно Lane Keep Assist, системата за спешна помощ OnStar и много други.

Източник: auto-press.net

 

JLR да купи Vauxhall от PSA? Защо не...

Това е много интересно предположение на английски анализатори, предизвикано от неотдавнашната сделка на PSA и GM за Opel/Vauxhall, както и от идващият Брекзит. Jaguar Land Rover показва непрекъснат растеж след отделянето си от Ford през 2008-а и присъединяването си към индийския промишлен гигант Tata.

Английската преди компания предлага на пазара непрекъснато нови модели, двигатели, технологии и създава нови заводи в изпълнение на глобалната си цел за достигане на годишно производство от един милион автомобила. Миналата година JLR успя да продаде в световен мащаб 583 312 автомобила. Превръщането на JLR от губеща компания в рамките на Синия овал към печеливша в обятията на индийската Tata Motors стана един най-големите бизнес успехи в автомобилната история през поседното десетилетие.

Следващият етап за компанията на “големите британски котки”- достигането на рубежа от един милион автомобила годишно, обаче, ще е доста по-труден, дори по признанието на успешния й бос д-р Ралф Шпет. Оказва се че има възможност за доста по-бърза възможност за постигането й, възникнала заради купуването на губещите марки Opel и Vauxhall на GM от френската PSA Group. JLR би могла да се договори с PSA за закупуването на Vauxhall, който ползва в момента т.н. “badge еngineering”, предлагайки модели на Opel със своето лого само в Обединеното кралство.

С добавянето на новите модели - Range Rover Velar и петото поколение на Land Rover Discovery, с новия Jaguar XE и кросовъра F-Pace, производствените обеми на JLR могат да надхвърлят 600 000 автомобила през тази година. Идват и новото поколение на Land Rover Defender, електрическият кросовър Jaguar I-Pace, както и възможен, по-малък от Evoque кросовър. Но всичките те не могат да осигурят растежът от 400 000 коли годишно за постигане на целта от един милион.

Избавянето от Vauxhall има сериозен смисъл и за PSA. Истинската придобивка в сделката с GM беше Opel, произвеждащ един милион автомобила годишно със своята емблема. Opel има сериозни позиции в Европа и Средния Изток, известен е в Южна Америка и Азия. Придобиването на Opel ще помогне на PSA да намали производствените си и развойни разходи със споделянето на технологии, платформи и компоненти. Vauxhall, обаче, нявма какво да даде на PSA, освен съкращаване на разходите по инжинерингово преоборудване на колите за експлоатация в ляво движение. Реализациите на Vauxhall от около 250 000 коли годишно са концентрирани в рамките на Великобритания.

За JLR придобиването на Vauxhall, марка позиционирана в масовия пазарен сектор, ще позволи навлизането в нови пазарни сегменти в които сега той не участва. Инжинерите и дизайнерите на JLR в момента тихомълком работят по масовите модели на Tata Motors за пазара в Индия, който е доста конкурентен, така че те имат вече опит за работа с не толкова луксозни автомобили. Много е логично JLR да лансира евентуално нелуксозна марка, която да му помогне в глобалния растеж. Vauxhall може да даде на JLR прекрасен шанс за решаване на въпроса с функционираща марка, вместо да се извършва преструктуриране или създаване на нова марка от това ниво.

За PSA, която беше на ръба на банкрута преди няколко години, но изправена на крака от енергичния й нов ръководител Карлос Таварес, подобна сделка би намалила финансовото напрежение и би осигурила по-лесна интеграция със само една нова марка – Opel, в продуктовото й планиране. Освобождавайки се от Vauxhall, PSA се одвобождава и от проблемите свързани с напускането на Ангия от Евросъюза.

Връзките с Tata могат да станат и много полезни в бъдеще, особенно след като видяхме какво представиха инидйците по време на автосалона в Женева- моделите Tigor и Racemo. Новите им модели могат много лесно да станат Vauxhall под егидата на JLR. Това ще даде на компанията цял ред фамилии от бюджетни, субкомпактни, компактни, с моно и пъно задвижване седани, хечбеци, комбита и малки SUV, с три и четирицилиндрови мотори Ingenium, носещи емблемата на Vauxhall. Днес просто нито един подобен модел не може да носи емблемата на Jaguar или Land Rover. А комбинацията JLRV спокойно може да има успех...

Източник: auto-press.net

 

Новият Opel Crossland X: Стилен за града със SUV излъчване

Рюселсхайм. Стегнат и компактен отвън, много просторен и гъвкав отвътре, с модерна двуцветна окраска и завладяваща визия на SUV – това е напълно новият Opel Crossland X. Този функционален градски кросоувър модел (Crossover Utility Vehicle) е вторият член на семейството Opel X(екс). Той се присъединява към B-сегмента, където се нарежда до бестселъра Mokka X. По-големият Grandland X ще бъде представен по-късно през тази година като представител на компактния клас (C сегмента). По този начин Opel дава начало на продуктовата офанзива наречена “7 през 17-та”, включваща представянето на седем нови автомобила през 2017 година. Два от тях са нови модели от семейството X, които предлагат най-доброто от различните светове: дързък дизайн, усещане за SUV и качества за градски лайфстайл. Те са моделите на Opel с определена Х(екс)-тра доза.

В сравнение с Opel Mokka X, който се предлага с опционално задвижване на четирите колела, позволяващо и разходки извън пътя, новият Opel Crossland X е насочен към градските терени. Той има вталена и стегната форма, но едновременно с това е изключително подходящ за дълги пътувания – като например до ферма за органични продукти или за пътешествие до Тоскана. Със своята дължина от 4.21 метра, новият Crossland X е с 16 сантиметра по-къс от Astra, но същевременно с това е с 10 сантиметра по-висок. Пътниците в него могат да се радват на високо разположени седалки и позиции, като по този начин разполагат с приятен обзор. Купувачите търсещи още по-вълнуващо преживяване могат да си осигурят допълнително усещане за простор с предлагания като допълнително оборудване панорамен стъклен покрив.

Освен това новият модел предлага изключителни иновативни решения, превръщащи всекидневното пътуване в нещо по-комфортно, по-безопасно и по-лесно. Адаптивните предни светлини (AFL), head up дисплеят и панорамната камера за обратно виждане със 180-градусов обзор, както и авангардният асистент за паркиране (Advanced Park Assist), системите за предупреждение за опасност от удар отпред с установяване на пешеходец и автоматично аварийно спиране (Forward Collision Alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), тристепенната система за установяване на умората на водача, за спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist), за разпознаването на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и предупреждението за наличие на обект в мъртвата зона на зрението на водача (Side Blind Spot Alert) са част от примерите в тази насока.

Новият Crossland X се предлага също с типичната за марката Opel комуникационна свързаност от най-високо ниво, благодарение на технологии като Opel OnStar и съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи IntelliLink, включващи до 8-инчови цветни сензорни екрани.

Както водачът, така и пътникът до него могат да се насладят на качествата на ергономичните, сертифицирани от AGR (Aktion Gesunder R?cken, Германско дружество за здрави гърбове) седалки. Opel е единственият производител, предлагащ подобна технология свързана с комфорта в този сегмент (както за Crossland X, така и за Mokka X). Багажникът от своя страна предлага обем от 410 литра – без да се сгъват задните седалки – и е водещ за класа. В допълнение,
пътниците на задната седалка могат да настроят своята позиция, благодарение на възможността и за изместване със 150 милиметра в хоризонтална посока.

“Търсенето на малки SUV и кросоувър модели, предназначени основно за движение в града, расте с бързи темпове. Crossland X с комбинацията си от солиден, вдъхновен от SUV моделите дизайн, изключителна свързаност и високо ниво на практичност и функционалност, се превръща във втория силен съперник в този автомобилен клас след спортната Mokka X,” отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман. “Нашият динамичен модел Crossland X предлага удоволствие от шофирането, подчертава усещането за градски лайфстайл и създава приятни емоции както в града, така и извън него.”

CUV/SUV B сегментът расте с изключителни темпове, като обемите на продажбите са петорно увеличени от 2010 година насам. Един от бестселърите в него и едновременно с това създател на нови тенденции е Opel Mokka X. Crossland X ще добави още един импулс в този нов, бързо растящ сегмент, позициониран под установения компактен клас и ще осигури допълнителен тласък за растеж на марката Opel.

Изчистен дизайн и изключително оползотворяване на пространството

Дързък, стегнат и свеж са трите качества, от които се нуждае един „градски кросоувър“. Новият Crossland X притежава и трите, като същевременно с това е типичен Opel с изключителна вътрешна функционалност и индивидуалност. С дължина 4 212 милиметра, широчина 1 764 милиметра и височина 1 588 милиметра моделът е изключително компактен. Crossland X създава своя много ярка интерпретация на дизайнерската философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“, като я съчетава с нов нюанс на изисканост и и солидност. Предната му част получава убедителен израз с проблясъка на светкавицата на Opel (Opel Blitz). Две хромирани „крилца“ обгръщат светкавицата и обтичат предната част до характерната сигнатура на Opel с двойно крило, оформено от дневните LED светлини. Хоризонталните линии на логото на Opel в средата на хромираните крилца и хромираните лайстни, следващи като продължение до предните AFL LED светлини, създават усещането за по-голяма широчина.

Типичните за SUV моделите облицовки и сребристите вложки в предната част и през цялата долна секция на автомобила създават убедително излъчване и изразяват функционална и спортна елегантност. Стегнатите странични линии заедно с привидно „плаващият покрив“, който визуално разделя горната от долната част на автомобила, оптично удължават Crossland X и подчертава просторния интериор. Този „плаващ покрив“ показва и родствена връзка с Opel ADAM с неговата хромирана линия на прозорците, снижаваща се силно към задната част. Също като при шампиона по отношение на възможностите за индивидуализация, клиентите могат да поръчат различен цвят за покрива. Задната част на Crossland X притежава ярка индивидуалност и използва изразните средства на SUV автомобил. Високо монтираните, разделени задни светлини също използват графичния мотив на „двойното крило“ и формират допълнителна секция в капака на багажника, а снижаващата се странична линия подчертава тази графика.

Като сърцевина в стилистичната философия на Opel, скулптурният дизайн създаващ видимо усещане за прецизност се пренася и в интериора. Инструменталният панел и централната конзола са ясно структурирани и дефинирани с хоризонталната си архитектура, насочена към водача. Дискретните хромирани детайли около приборите и отворите за въздух изпращат послание за високо качество. Цветният сензорен екран с размер до 8 инча, който е част от модерните, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи Radio R4.0 IntelliLink и Navi 5.0 IntelliLink, е прецизно и плавно интегриран в централната конзола. Смартфони със съответната съвместимост могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Wi-Fi хотспот функцията, осигурена от предлагания като допълнително оборудване асистент за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, осигурява изключително ниво на комуникационна свързаност за всички мобилни устройства.

Изключителните възможности по отношение на свързаността и широката гама от бензинови, дизелови и LPG задвижващи агрегати, предлагани с механични и автоматични трансмисии, не са единствените фактори за осигуряване на приятно и комфортно пътуване. Щедрото вътрешно пространство и първокласните седалки в Crossland X създават изключително удобство при дълги пътувания. Ергономичните, сертифицирани от AGR седалки се предлагат за водача и пътника до него.

В допълнение Opel Crossland X предлага високо ниво на функционалност, включващо например плъзгаща се задна седалка. Тя е разделена в пропорция 60/40 и може да бъде изместена назад с до 150 милиметра, превръщайки пътуването на втория ред в удобство дори за хора с дълги крака. Алтернативно, при изместването и напред, багажното пространство може да бъде увеличено до водещите за класа 520 литра. При сгъване на облегалката могат да се превозват дълги предмети. Вертикалните части на седалките се предлагат и във версия с разделяне 40/20/40. В допълнение, обемът на багажника се увеличава до 1 255 литра, ако задните седалки се сгънат напълно. Естествено в салона са на разположение различни възможности за съхранение на предмети. Crossland X може да бъде заключван, отключван и стартиран с помощта на системата Keyless Open & Start.

Авангардни светлинни технологии и важни системи за асистенция

Пътуванията могат да бъдат още по-релаксиращи и безопасни благодарение на множеството свръхмодерни технологични решения и системи за асистенция, предлагани за новия Opel Crossland X. Адаптивните предни светлини (Adaptive Forward Lighting, AFL) с изцяло LED предни светлини осигуряват изключителна видимост в тъмнината. Функции като светлините за завой, асистентът за дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на светлинния сноп гарантират оптимално осветяване на пътя. Опционалният Head Up дисплей намалява опасността от разсейване на водача и прожектира най-важните данни като скоростта на движение, навигационните указания и предупрежденията на системите за асистенция на линията на погледа му.

Предната камера Opel Eye обработва различни данни и по този начин формира база за работа на системите за асистенция като Разпознаване на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и Спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist). Ако системата регистрира, че автомобилът започва да напуска неволно лентата за движение, тя започва да предупреждава водача с излъчване на звукови и видими сигнали. Темпоматът с ограничение на скоростта (Cruise control with speed limiter) също прави движението по-приятно. Предупреждението за опасност от удар отпред с установяване на наличие на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Forward collision alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking) спомагат за предотвратяване на инциденти. Системата не само активира алармата и задейства визуалното предупреждение, но и спира сама автомобила, ако разстоянието до движещият се отпред започне застрашително да намалява и водачът не реагира. Освен това предупреждението за удар отпред е комбинирано със специална система за детекция на умора и сънливост на водача (Driver Drowsiness System), която определя нивото на умора на водача на базата на стила му на шофиране и го предупреждава, ако е нужна почивка.

Crossland X се предлага също с Панорамна камера за обратно виждане. Тя увеличава ъгъла на видимост назад до 180 градуса, така че водачът да може например да вижда и други приближаващи от двете страни автомобили при движение на заден ход. Освен това Авангардният асистент за паркиране подобрява възможността за паркиране още повече. Той разпознава удобни за целта места и паркира автомобила автоматично. Освен това последният може и да напусне мястото автоматично – водачът трябва само да оперира с педалите. А по време на зимните месеци предното стъкло с подгряване и отопляемият волан повишават нивото на комфорт и безопасност.

Източник: auto-press.net

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 10 посетителя в сайта