Get Adobe Flash player

Opel показа новия си градски кросоувър Crossland X

Германската марка Opel показа онлайн чисто новия си компактен SUV Crossland X. Машината ще се позиционира в B сегмента на европейския пазар, като основни конкуренти се очаква да бъдат Renault Captur и Peugeot 2008.

Новият градски кросоувър Crossland X, който идва да замени Meriva, е с 15 по-къс от Astra, но компанията обещава просторен интериор за до петима пътника. Оформлението на таблото е познато от по-големите Astra и Mokka X, като централната конзола е доминирана от дисплей, от който се управляват функциите на инфотейнмънт системата.

На борда шофьорът ще може да се възползва от асистиращи системи и такива за сигурност като Advanced Park Assist, Forward Collision Alert със засичане на пешеходци Automatic Emergency Braking, Driver Drowsiness System, Lane Keep Assist, Speed Sign Recognition и Side Blind Spot.

Познатите ни от други актуални модели на фирмата адаптивни диодни фарове също намират място тук, както и 180-градусова камера за паркиране и head-up дисплей.

Opel все още не разкрива детайли около двигателната гама на модела, но все пак споменава, че ни очаква богато семейство от бензинови, дизелови и LPG (пропан-бутан) мотори. Те ще се предлагат с ръчна и автоматична трансмисии, които ще изпращат мощността само до предните колела.

Публичната премиера на модела е насрочена за изложението в Женева през март тази година, като тогава най-вероятно ще станат ясни подробностите около двигатели, както и ценовата листа, пише AutoClub.

Източник: topsport.bg

 

Система 4х4 с Torque Vectoring за новия Opel Insignia

Технологията Torque vectoring задвижва всяко едно от колелата на задния мост независимо

Автомобилите от среден клас, предлагащи изключително ниво на пътно поведение, могат да бъдат открити най-вече при премиум марките, но когато напълно новият Opel Insignia Grand Sport се появи на пазара в началото на 2017 година, много от водачите ентусиасти ще трябва да променят предпочитанията си.

Новата Insignia с осемстепенна автоматична трансмисия ще се предлага с авангардна система за задвижване на четирите колела с технология torque vectoring, осигуряваща изключително високи нива на динамично поведение, усещане и управляемост.

“Новото поколение Opel Insignia създава нови стандарти за автомобилите от средния клас”, отбелязва Уилям Бертани, вицепрезидент, отговорен за технологичното проектиране в Европа. “Torque vectoring е авангардна технология, свързана с предаването на мощността към пътя. Новата Insignia със система за двойно предаване с torque vectoring се мери с най-доброто в индустрията по отношение на удоволствие от шофирането.”

Двойното предаване и технологията torque vectoring са най-добрият начин за насочване на мощността към пътя, независимо дали става въпрос за мокра, суха, заледена или заснежена настилка.

Фактори като добавено тегло и сложността на конвенционалните torque vectoring системи обаче не отговарят на изискванията и стандартите на Opel по отношение на динамика и ефективност.

По тази причина в новия Opel Insignia е интегрирана система за двойно предаване  Twinster с модул за задвижване на задните колела, използващ технология с два съединителя и без диференциал.

Системата за задвижване на четирите колела на Insignia може да приложи въртящ момент към едно отделно или към двете задни колела независимо едно от друго. Това позволява създаване на torque vectoring ефект в името на подобряване на динамичните качества на автомобила.

В завой, по-висок въртящ момент се насочва към външното задно колело, при което се предизвиква завъртане около вертикалната ос – по този начин Insignia изписва завоя с повече прецизност и реагира по-спонтанно на командите на водача.

Системата torque vectoring допринася също и за безопасността, контролирайки разпределението на въртящия момент в зависимост от промените в позицията на дроселовата клапа (респективно натискането на педала за газ), ъгъла на завъртане на волана и пътната повърхност, като по този начин компенсира стремежа на автомобила към завъртане или занасяне. Това интелигентно използване на разпределението на въртящия момент, известно и като „потискане на стремежа към завъртане“ води до неутрално поведение на автомобила и го прави по-стабилен и управляем за водача.

Водачите на новата Insignia могат да избират степента на компенсиране на стремежа към завъртане, избирайки съответния режим на движение: от високо ниво на компенсиране при “Tour” до ниско при “Sport”, за по-спортно усещане при шофиране.

Източник: ams.bg

 

Opel увеличава продажбите в Европа с четири процента през 2016 година

• Най-високо ниво на продажбите през последните пет години – увеличение с около 46 000 автомобила

• Почти 10% ръст на продажбите на Opel в България

• Автомобилът на 2016 година – бестселърът Astra

• 7 през 17 – очаква се по-нататъшен растеж през годината вследствие на моделната офанзива

Opel/Vauxhall за пореден път отбеляза увеличение на своите продажби на годишна база. Според предварителните данни, през 2016 година автомобилният производител със седалище в Рюселсхайм е реализирал на пазара около 1,16 милиона автомобила. Tази стойност означава увеличение в размер на около 46 000 или на четири процента в сравнение с предходната година и бележи най-високото ниво на продажбите от 2011 година насам.

Като цяло, марката Opel успява да увеличи обема на продажбите си на 18 от 22 пазара, сред които тези в Германия, Испания, Холандия и Полша. Пазарният дял също отбеляза повишение на дванайсет пазара. Пазарният дял на Opel/Vauxhall на европейския пазар като цяло остана почти без промени на ниво от 5,73 процента. Значително по-ниските нива на продажбите във Великобритания вследствие на вота Brexit компенсираха в отрицателна насока увеличението на пазарния дял на многобройни други пазари в Европа.

На българския пазар Opel отбеляза ръст от почти 10 процента. Моделите, които допринесоха в най-голяма степен за увеличението на продажбите на марката в България бяха новата Astra (+60%), Meriva (+80%), Vivaro и Movano (+17%).

Новият Opel Astra бе основният движещ фактор за увеличаването на продажбите в Европа. Европeйската “Кола на годината 2016” отбелязва над 285 000 нови регистрации на континента – с над 25 процента над резултата през предходната година. С това моделът си заслужи титлата на абсолютен бестселър в гамата на Opel.

“Ние запазихме добре постигнатото и увеличихме продажбите си в сложна обстановка през 2016 година. Гледаме с оптимизъм към 2017 година. Ще продължим нашето възходящо развитие по отношение на продажбите благодарение на продуктовата ни офанзива с нови, привлекателни модели. Ще бъдем отлично позиционирани в нарастващия CUV сегмент благодарение на нашите нови модели Crossland X и Grandland X,” отбеляза вицепрезидентът продажби и следпродажбено обслужване Петер Кристиан Кюсперт.

В момента марката Opel е по средата на най-мащабната моделна офанзива в своята история и се очаква да представи 29 нови модела на пазара в периода от 2016 до 2020 година – седем от тях само през 2017 година. Именно затова, тази година преминава под мотото “7 през 17”.

В допълнение към новото поколение на флагмана Insignia, който ще се предлага под формата на седан с четири врати (Insignia Grand Sport), като комби модел (Insignia Sports Tourer) и в crossover версия (Insignia Country Tourer), компанията ще отбележи премиерата и на два модела в растящия сегмент CUV (Crossover Utility Vehicle) –Crossland X и Grandland X. Наред с това, през пролетта на пазара ще излезе и електромобилът Ampera-e – един истински шампион по отношение на автономния пробег. Моделната офанзива през 2017 година ще бъде допълнена и от изключително привлекателен вариант на Opel Vivaro.

Източник: auto-press.net

 

Opel Mokka X: X Factor

Първи впечатления от версията 1.6 CDTI с двойно предаване

Не е необходимо да се ровите дълбоко в дебрите на историята, за да откриете, че далеч не всяка ключова стъпка в еволюцията е плод на драматични промени. Ако оставим настрана теорията за количествените натрупвания и последващите ги качествени изменения и се вгледаме в практиката на живия живот, ще открием, че много често големите разлики се дължат на комбинация от множество малки детайли, а нерядко смяната на един елемент от мозайката е в състояние да промени напълно цялостната картина. Добре го е казал и виртуозът на късия разказ Мопасан–всичко в живота е въпрос на нюанси…

От друга страна, индустрията като цяло и автомобилната в частност непрестанно бълва пълноводен поток от всевъзможни модификации, обновления и фейслифти на своята продукция, ползващинеизменно удобната разтегливост на прилагателното „ново” дори когато иматчисто козметичен характер. В доста голяма част от случаите нововъведенията са твърде скромни, за да заслужават специално внимание, но и тук съществуват изключения от правилото.

Mokka Х е типичен пример в тази насока, защото сборният ефект от промените при новия модел на Opel определено надхвърля сумата на съставните елементи, а Х-факторът, който отличава новото издание от предшественика му, далеч не се изчерпва с индекса в името. Това става ясно още щом видите физиономията с бляскавия поглед на допълнително предлаганата адаптивна система на предните LED светлини. Чрез внимателни промени в контурите на предната решетка и формите на бронята дизайнерите на Opel са успели да постигнат ефект на зрялост, който отличава Mokka Х от неговия предшественик приблизително по начина, по който младият мъж се различава от юношата, а останалите промени в стилистиката на каросерията засилват допълнително това впечатление без да разрушават ни най-малко приемствеността между поколенията. Всъщност с пълно право, защото Mokka вече се доказа като един от най-силните козове в продуктовата офанзива на Opel и е силно оръжие на марката в един от най-перспективните и печеливши пазарни сегменти, където заоблените форми на каросерията очевидно допадат на потенциалните клиенти въпреки трудната визуална преценка на габаритите при паркиране. Но с оглед на пълната гама електронни системи за подпомагане на водача при новия модел, контролът на дистанцията при маневри в тесни пространства не е никакъв проблем.

Интериор от класа

Значително по-сериозни са промените в интериора на компактния кросоувър. Тук ергономичната концепция с множество бутони на арматурното табло при предходния модел е заменена с най-новото, с което в Рюселсхайм разполагат в момента – елементите от кокпита на европейската кола на годината Astra.Целият комплекс от контролни прибори, управление на функциите и инфоразвлекателна система есъсредоточен максимално удобно около сензорния екран (с диагонал най-малко седем инча)на централната конзола, а цялостното впечатление за качество на материалите и изпълнението най-малкото се изравнява с това при моделите в компактния клас – особено когато на борда са ергономичните седалки с AGR сертификат. Споменатата вече модерна електроника със сериозен принос към активната безопасност на пътя се допълва и от познатата от Astra системазасигурност и мобилниуслуги в реалновремеOnStar, която включва и бордова WLAN мрежа за достъп до мобилен интернет с високоскоростна връзка от четвърто поколение и възможност за едновременна работа на до седем устройства. По този начин развлечението на всички в купето изглежда гарантирано дори в традиционно сложните условия на семейни пътешествия на дълги разстояния.

Много добър избор именно за приключения от този род е комбинацията от мощния1,6-литров турбодизелов агрегат със 136 к.с. и системата за двойно предаване на тестовия автомобил. Двигателят хармонира отлично с шестстепенната механична предавателна кутия и съчетава ниския разход на гориво (средни стойности около пет литра са напълно реалистични) с много прилична динамика. Без да претендира за спортни постижения, тежащият тон и половина компактен SUV генерира впечатляващ максимум на въртящия момент от 320 Нм още при 2000 оборота, а дуетът от прецизното управление и типичното за марката стегнато, но не и твърдо окачване прави прекараното зад волана време много по-приятно и забавно.

Източник: ams.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 16 посетителя в сайта