Get Adobe Flash player

Какви ще бъдат колите Opel през 2030 г.

Германската компания Opel организира конкурс сред студенти в едно от висшите училища в страната. Целта е да се разработи концепция за автомобила на 2030 година. Според крайните резултати от конкурса на първо място е поставена идеята на Роман Зенин и Мая Маркова. Младите дизайнери са разработили концепцията Iconic, която, според журито, най-добре сред останалите участници отразява еволюцията на стила на марката Opel, като отчита бъдещите технологични постижения в света на автомобилната мода.

Според замисъла на дизайнерите в бъдеще повечето коли ще бъдат снабдени с автопилот, а обичайните купета ще отидат в историята. Поради това Opel-ът на 2030 г. ще изглежда необичайно. Автомобилът ще е разделен на две части и по него ще има доста стъкло. Във вътрешността: анатомични седалки, сензорни и проектционни екрани.  В качеството на награда авторите на Iconic Concept получават възможност да стажуват в дизайнерския център на Opel.

Източник: profit.bg

 

Opel OnStar или как една малка екстра може да спаси живот

Когато сме зад волана на своя автомобил, носим пълна отговорност за своите действия и съответните последствия. Те от своя страна буквално определят както нашето бъдеще, така и това на евентуалните пътници и всички останали участници в пътното движение. Колкото и внимателни да сме, колкото и добавена сигурност да предлагат актуалните системи за безопасност, винаги има неизвестни и фактори, които не могат да бъдат предвидени.

Независимо от това колко опитен е водачът, на пътя винаги съществува опасност от инцидент или по-сериозен катаклизъм, който не може да бъде избегнат. Поради тази причина си струва да се направи всичко възможно, за да се гарантира възможно най-добрия изход от критичната ситуация.


Една година след пазарната си премиера в Европа, сега системата Opel OnStar разширява своето присъствие, добавяйки към него още 18 пазара. Новаторската система за персонална комуникация и мобилни услуги вече ще бъде на разположение на клиентите на марката в България, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Чехия и Швеция. Opel предлага уникалната услуга (наличността на отделни функции зависи от модела и варианта на изпълнение) на 19 различни езика. Продължава и разгръщането на представянето на услугата с бордова Wi-Fi точка за достъп до интернет, като към обслужваните досега пазари (Великобритания, Германия, Испания и Холандия) се добавят тези в Австрия, Ирландия, Португалия, Румъния, Франция и Чехия.

От месец август 2015 година, услугата Opel OnStar е регистрирала над 5.5 милиона осъществени контакти и съдействие на клиенти, които са се свързали със системата по телефона, чрез смартфон приложение, интернет сайта на OnStar или с натискане на синия бутон на системата OnStar в автомобила. През месец октомври 2016 година, системата Opel OnStar е получила около 880 000 обаждания от страна на клиенти и е изпратила 830 000 съобщения по електронна поща, съдържащи месечен диагностичен бюлетин за клиентски автомобили. Клиентите на системата са влезли в специалния онлайн портал на Opel OnStar в интернет повече от 1 000 000 пъти и са активирали смартфон приложението повече от 3.1 милиона пъти. Към момента всеки втори нов доставен на краен клиент автомобил на Opel е оборудван с OnStar.

“Големият брой осъществени контакти и съдействие на клиенти от момента на пазарната премиера показва колко много клиентите ценят спокойствието и удобството, което Opel OnStar добавя към усещането зад волана,” сподели главният маркетинг директор на Opel Тина Мюлер. “Много сме развълнувани от възможността да осигурим предимствата на нашата система за персонална комуникация и мобилни услуги на много нови клиенти в редица държави в цяла Европа.”

Системата Opel OnStar е еднакво популярна както в медиите, така и сред клиентите на марката. Последните попълнения в поредицата от награди в европейски мащаб включват “Connectivity Award 2016” за Mokka от специализираното издание AutoBild Allrad в Германия, както и испанската награда Ponle Freno за новъведение в областта на пътната безопасност.

Opel OnStar cвързва клиентите на системата със специално обучен служител – не с машина. Eулалия Серано например е била жертва на сблъсък с друг автомобил на пътя. Сензорите в нейната Zafira автоматично са уведомили за инцидента специално обучения служител на OnStar, който на свой ред е съобщил за катастрофата на службите за спешна помощ и е поддържал непрекъсната връзка с нея чрез високоговорителите на разговорното устройство за телефона в купето на автомобила.

Системата Opel OnStar не само осъществява автоматично повикване в случай на катастрофа и помага при намирането на откраднати автомобили – системата за персонална комуникация и мобилни услуги може също да помогне с дистанционно отключване и заключване на вратите, с изтегляне на желани маршрути директно в паметта на фабрично вградената навигационна система и с изпращане на редовни съобщения за техническото състояние на автомобила по електронна поща. В зависимост от пазара, системата предлага допълнително и Wi-Fi точка за достъп1 до интернет в автомобила с високоскоростна 4G/LTE мобилна връзка.

Най-популярната услуга с около 3.1 милиона активации е смартфон приложението myOpel, което потребителите могат да изтеглят от Google Play Store или съответно от Apple App Store. Най-често използваните функции и възможности на приложението до този момент са дистанционното отключване/заключване на вратите, откриването на местоположението на автомобила онлайн и дистанционното задействане на звуковия и светлинен клаксон. Клиентите могат също да получат достъп до важни данни за своя автомобил като времето за смяна на моторното масло и стойността на налягането в гумите, да заредят крайна цел на маршрута във вградената навигационна система (при наличие на такава), както и да управляват функциите на допълнителната Wi-Fi1 точка за достъп до интернет, която дава възможност за едновременно свързване на до седем устройства в автомобила.

Чрез системата OnStar и приложението myOpel, водачите могат удобно да програмират бордовата навигационна система с помощта на своя смартфон. Необходимо е просто да въведат желаната крайна точка в своя смартфон или да я изберат от списъка с адреси и да я изпратят в паметта на навигацията в автомобила само с натискане на един бутон. Отделно от това, водачите вече могат да добавят полезни коментари към функцията за местоположение на автомобила и дори снимка, която да им помогне в последващото намиране на автомобила. С цел предотвратяване на глобите за паркиране, потребителите на приложението myOpel могат да включат таймер за времето на употреба на паркомястото, който да ги подсеща за изтичането му.

В допълнение към това, Opel OnStar оказва съдействие на собственика на автомобила и органите на полицията в случай на откраднат автомобил оборудван със системата. Функцията за помощ при кражба (Stolen Vehicle Assistance) дава възможност на Opel OnStar да работи в тясно сътрудничество с полицията с цел максимално бързо и сигурно връщане на автомобила на законния му собственик. Функцията за блокиране на запалването (Ignition Block) на свой ред дава възможност на Opel OnStar да изпрати дистанционно сигнал, с който да предотврати стартирането на двигателя на вече обявен за откраднат автомобил.

Системата Opel OnStar се предлага като допълнително оборудване или като част от серийното оборудване на определени нива на изпълнение при всички леки автомобили на марката Opel. Използването на услугите е напълно безплатно през първите 12 месеца, след което се заплаща годишен абонамент в определен размер (199.95 лева в България). В случай, че се предлага на конкретния пазар, услугата с Wi-Fi точка за достъп до интернет1 може да бъде изпробвана безплатно за период до три месеца или 3 GB общ обем данни.

Инфо: auto-press.net

 

"Опел" отбеляза 130 години от първия си велосипед

Подобно на редица други производители, така и "Опел", преди да прави коли, сглобява велосипеди. Тази година компанията отбелязва 130 години от началото на това производство. То изиграва ключова роля за развитието на марката по време на ранните дни на компанията.

През 1886 година "Опел" вече е компания с 23-годишна история, но сглобяваща основно шевни машини
През 1885 година Адам Опел се връща от бизнес пътуване в Париж, където вижда колко популярни са велосипедите. Предусетил наличието на бизнесниша Опел поръчва части от Англия и през 1836 година сглобява първият си велосипед с голямо колело.

Година по-късно е усвоено и производството на трициклети и велосипеди с нормални колела. Междувременно Карл Опел решава да се включи във вече достатъчно популярните велосипедни състезания и печели при още първата си изява във Франкфурт.

Признание и в състезанията

Успехът на пистата носи нови поръчки и велосипедите "Опел" присъстват в много надпревари в края на XIX век. На 20 юли, 1889 година Аугуст Лер, един от най-успешните велосипедни състезатели на своето време, спечелва "Шампионата на света" в Лондон със своя велосипед с голямо предно колело на "Опел".

През 1895 година синовете на вече починалия Адам Опел конструират първия си автомобил, но продължават да развиват и бизнеса си с велосипеди. До 20-те години те ангажират най-добрите велосипедисти по света.

"Опел" първи в Германия въвежда поточната линия

Междувременно търсенето на велосипеди продължава да расте и през 1923 година "Опел" става първата германска компания, която въвежда поточната линия за своето велосипедно производство. По този начин на всеки седем секунди се прави по едно колело.

Снижаващите се производствени разходи намаляват също и цената за потребителите, превръщайки велосипеда в достъпна форма на транспорт за по-голяма част от населението. В крайна сметка не е нужно много време, за да стане "Опел" най-големия производител на велосипеди в света през 1925 година. Една година по-късно едномилионното двуколесно возило на компанията слиза от поточната линия.

Трудни години

В следващите години обаче, иначе преуспяващата компания се сблъсква с някои предизвикателства. След смъртта на синовете на Адам, Карл и Хайнрих през 1927 и 1928 година, братята Вилхелм и Фриц срещат финансови трудности заради двойното данъчно облагане при наследство, което сега трябва да платят. Тъй като нямат пари за реновирането на производствените съоръжения, работещи винаги на пълен капацитет, Вилхелм и Фриц Опел се оглеждат за партньор.

Най-доброто предложение идва от General Motors - най-големият по това време автомобилен производител. През септември 1929 година И. Дж. Ройтер става първият американец назначен за генерален директор на "Опел", докато братята Вилхелм и Фриц Опел стават част от надзорния съвет.

Един месец по-късно, на 29 октомври 1929 година, се оказва, че продажбата е изключително мъдро решение. Сривът на Уол стрийт, известен като Черния Вторник, изпраща множество компании в банкрут. Но продължилата години икономическа криза не се отразява пагубно на процъфтяващото производство на велосипеди "Опел" поради редица причини.

Успешно преминаване през кризата и продаване на бизнеса

От една страна подразделението на GM навлиза в кризата добре оборудвано. Освен това след икономическата криза има голямо потребление на велосипеди. Не на последно място броят на безработните намалява значително благодарение на взетите от правителството мерки, така че все повече и повече хора могат да си позволят велосипед.

Ръководството на "Адам Опел" обаче решава да се фокусира върху автомобилното производство, в което да се вложи цялата енергия и персонал. Така велосипедният бизнес е продадена на NSU, а на 15 февруари 1937 година е произведен последният велосипед "Опел". Така се слага край традиция продължила повече от 50 години с около 2.6 милиона произведени велосипеда.

75 години по-късно "Опел" отново лансира свои велосипеди, като това става през 2012 година, когато се появява екологичната дизайнерска студия "RAD e". Той се задвижва от електричество и е своеобразен предвестник на бъдещето.

Източник: dnevnik.bg

 

Новият Opel Zafira грабна награда за дизайн още преди дебюта си

Читателите на престижни списания присъдиха още 2 приза на модела от Рюселсхайм

Новият Opel Zafira е вече звезда, въпреки че редовното й производство стартира току-що, а официалното представяне на модела пред широката публика още не е факт. То ще се състои на предстоящото международно автоизложение в Париж, което ще се проведе между 1 и 16 октомври. Новият модел на рюселсхаймци впечатли читателите на престижното германско списание Auto motor und sport и спечели вота на читателите за наградата "Аutonis – Нови модели с най-красив дизайн за 2016 г.” С 36.3 процента от 18 300-те читатели наAuto motor und sport, които дадоха своите гласове онлайн, определиха Zafira за победител, превръщайки я в най-красивия ван в нейния клас. Нещо повече, Opel стана "Звезда с ценова ефективност” и така спечели наградата "Кола с комуникативна свързаност”, присъдена от Auto motor und sport и компютърното списание CHIP.

"Успехът на Zafira е поредното признание на нашата дизайнерска философия, според която ‘скулптурната артистичност среща германската прецизност’,” заяви Карим Джорджимайна, Директор на вътрешния дизайн, на церемонията в Щутгарт в четвъртък вечерта. "Аз съм особено щастлив, че изцяло промененият дизайн на арматурното табло и изчистеният вид на шофьорската кабина са толкова добре приети.” Елегантният дизайн на отлично свързания луксозен салон на колела на Opel предоставя на водача и спътниците му отлична видимост върху пътя отпред. Всички важни функции като дисплея и функционалните бутони са лесно достъпни за водача.

Най-съществените нови модели от последните 12 месеца бяха кандидати за наградата Аutonis. Като цяло читателите можеха да избират от 115 леки автомобила в 10 различни категории. Правилата са елементарни: Всеки участник има 4 гласа – 2 положителни и 2 отрицателни. Резултатите се формират на база на тези резултати. Например, ако 20% от гласовете за модел A са, че колата е с най-добър дизайн и 5% решават, че тя е абсолютен провал, тя взима общо 15%. Zafira спечели 36.3% позитивни точки, докато най-близкият й конкурент достигна до 17.4%.

С друга цел Auto motor und sport и CHIP поканиха своите читатели да гласуват за трети път. Потенциалните победители бяха 80 на брой и много вълнуващи продукти бяха разпределени в 11 категории. Инициаторът на наградите "Кола с комуникативна свързаност” реши да създаде нова категория за тазгодишното издание на конкурса – "Звезда с ценова ефективност”. Около 32 500 читатели и потребители на интернет медиите стигнаха до заключението, че Opel е водещ в тази категория и предлага иновативни технологии на разумна цена.

"Големият брой на участниците показва точно колко важна е свързаността за собствениците на автомобили,” заяви д-р Петер Хайткемпер, старши мениджър на инфоразвлекателните и телематични технологии в Opel на церемонията по връчване на наградите в Щутгарт. "Наградата е признание за нашия подход да предлагаме най-съвременни технологии като информационно развлекателната система IntelliLink и персонализираната свързаност и асистиращи услуги Opel OnStar на разумна цена, което ги прави достъпни за широката публика.”

Последното поколение Radio R 4.0 IntelliLink, което се предлага стандартно за ниво на оборудването Innovation за новия Opel MOKKA X например, е съвместимо с Apple CarPlay (Apple iOS 8 / iPhone 5 или по-висока версия) и Android Auto (за Android 5.0 Lollipop) и осигурява пълноценен достъп до множество функции на смартфоните. Нещо повече, като допълнително оборудване се предлага и персонална свързаност и пакет от услуги Opel OnStar. Това придава на автомобилите Opel характер на инфоразвлекателен хотспот.

Източник: inews.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 10 посетителя в сайта