Get Adobe Flash player

JLR да купи Vauxhall от PSA? Защо не...

Това е много интересно предположение на английски анализатори, предизвикано от неотдавнашната сделка на PSA и GM за Opel/Vauxhall, както и от идващият Брекзит. Jaguar Land Rover показва непрекъснат растеж след отделянето си от Ford през 2008-а и присъединяването си към индийския промишлен гигант Tata.

Английската преди компания предлага на пазара непрекъснато нови модели, двигатели, технологии и създава нови заводи в изпълнение на глобалната си цел за достигане на годишно производство от един милион автомобила. Миналата година JLR успя да продаде в световен мащаб 583 312 автомобила. Превръщането на JLR от губеща компания в рамките на Синия овал към печеливша в обятията на индийската Tata Motors стана един най-големите бизнес успехи в автомобилната история през поседното десетилетие.

Следващият етап за компанията на “големите британски котки”- достигането на рубежа от един милион автомобила годишно, обаче, ще е доста по-труден, дори по признанието на успешния й бос д-р Ралф Шпет. Оказва се че има възможност за доста по-бърза възможност за постигането й, възникнала заради купуването на губещите марки Opel и Vauxhall на GM от френската PSA Group. JLR би могла да се договори с PSA за закупуването на Vauxhall, който ползва в момента т.н. “badge еngineering”, предлагайки модели на Opel със своето лого само в Обединеното кралство.

С добавянето на новите модели - Range Rover Velar и петото поколение на Land Rover Discovery, с новия Jaguar XE и кросовъра F-Pace, производствените обеми на JLR могат да надхвърлят 600 000 автомобила през тази година. Идват и новото поколение на Land Rover Defender, електрическият кросовър Jaguar I-Pace, както и възможен, по-малък от Evoque кросовър. Но всичките те не могат да осигурят растежът от 400 000 коли годишно за постигане на целта от един милион.

Избавянето от Vauxhall има сериозен смисъл и за PSA. Истинската придобивка в сделката с GM беше Opel, произвеждащ един милион автомобила годишно със своята емблема. Opel има сериозни позиции в Европа и Средния Изток, известен е в Южна Америка и Азия. Придобиването на Opel ще помогне на PSA да намали производствените си и развойни разходи със споделянето на технологии, платформи и компоненти. Vauxhall, обаче, нявма какво да даде на PSA, освен съкращаване на разходите по инжинерингово преоборудване на колите за експлоатация в ляво движение. Реализациите на Vauxhall от около 250 000 коли годишно са концентрирани в рамките на Великобритания.

За JLR придобиването на Vauxhall, марка позиционирана в масовия пазарен сектор, ще позволи навлизането в нови пазарни сегменти в които сега той не участва. Инжинерите и дизайнерите на JLR в момента тихомълком работят по масовите модели на Tata Motors за пазара в Индия, който е доста конкурентен, така че те имат вече опит за работа с не толкова луксозни автомобили. Много е логично JLR да лансира евентуално нелуксозна марка, която да му помогне в глобалния растеж. Vauxhall може да даде на JLR прекрасен шанс за решаване на въпроса с функционираща марка, вместо да се извършва преструктуриране или създаване на нова марка от това ниво.

За PSA, която беше на ръба на банкрута преди няколко години, но изправена на крака от енергичния й нов ръководител Карлос Таварес, подобна сделка би намалила финансовото напрежение и би осигурила по-лесна интеграция със само една нова марка – Opel, в продуктовото й планиране. Освобождавайки се от Vauxhall, PSA се одвобождава и от проблемите свързани с напускането на Ангия от Евросъюза.

Връзките с Tata могат да станат и много полезни в бъдеще, особенно след като видяхме какво представиха инидйците по време на автосалона в Женева- моделите Tigor и Racemo. Новите им модели могат много лесно да станат Vauxhall под егидата на JLR. Това ще даде на компанията цял ред фамилии от бюджетни, субкомпактни, компактни, с моно и пъно задвижване седани, хечбеци, комбита и малки SUV, с три и четирицилиндрови мотори Ingenium, носещи емблемата на Vauxhall. Днес просто нито един подобен модел не може да носи емблемата на Jaguar или Land Rover. А комбинацията JLRV спокойно може да има успех...

Източник: auto-press.net

 

Новият Opel Crossland X: Стилен за града със SUV излъчване

Рюселсхайм. Стегнат и компактен отвън, много просторен и гъвкав отвътре, с модерна двуцветна окраска и завладяваща визия на SUV – това е напълно новият Opel Crossland X. Този функционален градски кросоувър модел (Crossover Utility Vehicle) е вторият член на семейството Opel X(екс). Той се присъединява към B-сегмента, където се нарежда до бестселъра Mokka X. По-големият Grandland X ще бъде представен по-късно през тази година като представител на компактния клас (C сегмента). По този начин Opel дава начало на продуктовата офанзива наречена “7 през 17-та”, включваща представянето на седем нови автомобила през 2017 година. Два от тях са нови модели от семейството X, които предлагат най-доброто от различните светове: дързък дизайн, усещане за SUV и качества за градски лайфстайл. Те са моделите на Opel с определена Х(екс)-тра доза.

В сравнение с Opel Mokka X, който се предлага с опционално задвижване на четирите колела, позволяващо и разходки извън пътя, новият Opel Crossland X е насочен към градските терени. Той има вталена и стегната форма, но едновременно с това е изключително подходящ за дълги пътувания – като например до ферма за органични продукти или за пътешествие до Тоскана. Със своята дължина от 4.21 метра, новият Crossland X е с 16 сантиметра по-къс от Astra, но същевременно с това е с 10 сантиметра по-висок. Пътниците в него могат да се радват на високо разположени седалки и позиции, като по този начин разполагат с приятен обзор. Купувачите търсещи още по-вълнуващо преживяване могат да си осигурят допълнително усещане за простор с предлагания като допълнително оборудване панорамен стъклен покрив.

Освен това новият модел предлага изключителни иновативни решения, превръщащи всекидневното пътуване в нещо по-комфортно, по-безопасно и по-лесно. Адаптивните предни светлини (AFL), head up дисплеят и панорамната камера за обратно виждане със 180-градусов обзор, както и авангардният асистент за паркиране (Advanced Park Assist), системите за предупреждение за опасност от удар отпред с установяване на пешеходец и автоматично аварийно спиране (Forward Collision Alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), тристепенната система за установяване на умората на водача, за спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist), за разпознаването на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и предупреждението за наличие на обект в мъртвата зона на зрението на водача (Side Blind Spot Alert) са част от примерите в тази насока.

Новият Crossland X се предлага също с типичната за марката Opel комуникационна свързаност от най-високо ниво, благодарение на технологии като Opel OnStar и съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи IntelliLink, включващи до 8-инчови цветни сензорни екрани.

Както водачът, така и пътникът до него могат да се насладят на качествата на ергономичните, сертифицирани от AGR (Aktion Gesunder R?cken, Германско дружество за здрави гърбове) седалки. Opel е единственият производител, предлагащ подобна технология свързана с комфорта в този сегмент (както за Crossland X, така и за Mokka X). Багажникът от своя страна предлага обем от 410 литра – без да се сгъват задните седалки – и е водещ за класа. В допълнение,
пътниците на задната седалка могат да настроят своята позиция, благодарение на възможността и за изместване със 150 милиметра в хоризонтална посока.

“Търсенето на малки SUV и кросоувър модели, предназначени основно за движение в града, расте с бързи темпове. Crossland X с комбинацията си от солиден, вдъхновен от SUV моделите дизайн, изключителна свързаност и високо ниво на практичност и функционалност, се превръща във втория силен съперник в този автомобилен клас след спортната Mokka X,” отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман. “Нашият динамичен модел Crossland X предлага удоволствие от шофирането, подчертава усещането за градски лайфстайл и създава приятни емоции както в града, така и извън него.”

CUV/SUV B сегментът расте с изключителни темпове, като обемите на продажбите са петорно увеличени от 2010 година насам. Един от бестселърите в него и едновременно с това създател на нови тенденции е Opel Mokka X. Crossland X ще добави още един импулс в този нов, бързо растящ сегмент, позициониран под установения компактен клас и ще осигури допълнителен тласък за растеж на марката Opel.

Изчистен дизайн и изключително оползотворяване на пространството

Дързък, стегнат и свеж са трите качества, от които се нуждае един „градски кросоувър“. Новият Crossland X притежава и трите, като същевременно с това е типичен Opel с изключителна вътрешна функционалност и индивидуалност. С дължина 4 212 милиметра, широчина 1 764 милиметра и височина 1 588 милиметра моделът е изключително компактен. Crossland X създава своя много ярка интерпретация на дизайнерската философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“, като я съчетава с нов нюанс на изисканост и и солидност. Предната му част получава убедителен израз с проблясъка на светкавицата на Opel (Opel Blitz). Две хромирани „крилца“ обгръщат светкавицата и обтичат предната част до характерната сигнатура на Opel с двойно крило, оформено от дневните LED светлини. Хоризонталните линии на логото на Opel в средата на хромираните крилца и хромираните лайстни, следващи като продължение до предните AFL LED светлини, създават усещането за по-голяма широчина.

Типичните за SUV моделите облицовки и сребристите вложки в предната част и през цялата долна секция на автомобила създават убедително излъчване и изразяват функционална и спортна елегантност. Стегнатите странични линии заедно с привидно „плаващият покрив“, който визуално разделя горната от долната част на автомобила, оптично удължават Crossland X и подчертава просторния интериор. Този „плаващ покрив“ показва и родствена връзка с Opel ADAM с неговата хромирана линия на прозорците, снижаваща се силно към задната част. Също като при шампиона по отношение на възможностите за индивидуализация, клиентите могат да поръчат различен цвят за покрива. Задната част на Crossland X притежава ярка индивидуалност и използва изразните средства на SUV автомобил. Високо монтираните, разделени задни светлини също използват графичния мотив на „двойното крило“ и формират допълнителна секция в капака на багажника, а снижаващата се странична линия подчертава тази графика.

Като сърцевина в стилистичната философия на Opel, скулптурният дизайн създаващ видимо усещане за прецизност се пренася и в интериора. Инструменталният панел и централната конзола са ясно структурирани и дефинирани с хоризонталната си архитектура, насочена към водача. Дискретните хромирани детайли около приборите и отворите за въздух изпращат послание за високо качество. Цветният сензорен екран с размер до 8 инча, който е част от модерните, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи Radio R4.0 IntelliLink и Navi 5.0 IntelliLink, е прецизно и плавно интегриран в централната конзола. Смартфони със съответната съвместимост могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Wi-Fi хотспот функцията, осигурена от предлагания като допълнително оборудване асистент за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, осигурява изключително ниво на комуникационна свързаност за всички мобилни устройства.

Изключителните възможности по отношение на свързаността и широката гама от бензинови, дизелови и LPG задвижващи агрегати, предлагани с механични и автоматични трансмисии, не са единствените фактори за осигуряване на приятно и комфортно пътуване. Щедрото вътрешно пространство и първокласните седалки в Crossland X създават изключително удобство при дълги пътувания. Ергономичните, сертифицирани от AGR седалки се предлагат за водача и пътника до него.

В допълнение Opel Crossland X предлага високо ниво на функционалност, включващо например плъзгаща се задна седалка. Тя е разделена в пропорция 60/40 и може да бъде изместена назад с до 150 милиметра, превръщайки пътуването на втория ред в удобство дори за хора с дълги крака. Алтернативно, при изместването и напред, багажното пространство може да бъде увеличено до водещите за класа 520 литра. При сгъване на облегалката могат да се превозват дълги предмети. Вертикалните части на седалките се предлагат и във версия с разделяне 40/20/40. В допълнение, обемът на багажника се увеличава до 1 255 литра, ако задните седалки се сгънат напълно. Естествено в салона са на разположение различни възможности за съхранение на предмети. Crossland X може да бъде заключван, отключван и стартиран с помощта на системата Keyless Open & Start.

Авангардни светлинни технологии и важни системи за асистенция

Пътуванията могат да бъдат още по-релаксиращи и безопасни благодарение на множеството свръхмодерни технологични решения и системи за асистенция, предлагани за новия Opel Crossland X. Адаптивните предни светлини (Adaptive Forward Lighting, AFL) с изцяло LED предни светлини осигуряват изключителна видимост в тъмнината. Функции като светлините за завой, асистентът за дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на светлинния сноп гарантират оптимално осветяване на пътя. Опционалният Head Up дисплей намалява опасността от разсейване на водача и прожектира най-важните данни като скоростта на движение, навигационните указания и предупрежденията на системите за асистенция на линията на погледа му.

Предната камера Opel Eye обработва различни данни и по този начин формира база за работа на системите за асистенция като Разпознаване на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и Спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist). Ако системата регистрира, че автомобилът започва да напуска неволно лентата за движение, тя започва да предупреждава водача с излъчване на звукови и видими сигнали. Темпоматът с ограничение на скоростта (Cruise control with speed limiter) също прави движението по-приятно. Предупреждението за опасност от удар отпред с установяване на наличие на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Forward collision alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking) спомагат за предотвратяване на инциденти. Системата не само активира алармата и задейства визуалното предупреждение, но и спира сама автомобила, ако разстоянието до движещият се отпред започне застрашително да намалява и водачът не реагира. Освен това предупреждението за удар отпред е комбинирано със специална система за детекция на умора и сънливост на водача (Driver Drowsiness System), която определя нивото на умора на водача на базата на стила му на шофиране и го предупреждава, ако е нужна почивка.

Crossland X се предлага също с Панорамна камера за обратно виждане. Тя увеличава ъгъла на видимост назад до 180 градуса, така че водачът да може например да вижда и други приближаващи от двете страни автомобили при движение на заден ход. Освен това Авангардният асистент за паркиране подобрява възможността за паркиране още повече. Той разпознава удобни за целта места и паркира автомобила автоматично. Освен това последният може и да напусне мястото автоматично – водачът трябва само да оперира с педалите. А по време на зимните месеци предното стъкло с подгряване и отопляемият волан повишават нивото на комфорт и безопасност.

Източник: auto-press.net

 

GM и PSA оценяват Opel на около 2 млрд. долара

Очаква се придобиването на звеното от PSA да се случи през следващата седмица, твърдят източници.

General Motors и PSA Group обсъждат оценяване на звеното Opel на GM на около 2 млрд. долара, в момент, в който двете компании се опитват да постигнат споразумение в края на следващата седмица, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

В тази цена влизат 1 млрд. долара в брой и поемането на задължения за още около 1 млрд. долара, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото преговорите не са публични. Сумата все още не е фиксирана, тъй като двете фирми трябва да оценят фактори, като пенсионните задължения, стойността на правата върху марката и потенциала за икономии, посочват източниците.

Производителите на автомобили работят за завършване на сделката, в рамките на която PSA ще придобие Opel най-рано през следващия четвъртък, когато производителят на коли с марките Peugeot и Citroen, ще отчете годишните си финансови резултати, коментират източниците. Те допълват, че споразумението може да бъде отложено заради сложността на сделката, а има шанс и преговорите да се провалят напълно.

Един от ключовите, но деликатни моменти, е откриването на начини за намаляване на разходите, които ще помогнат за получаване на подкрепа от синдикатите и правителството, докато сделката си остава финансово изпълнима.

Важно е и как обединението PSA-Opel ще успее да запази своя производствен капацитет във Великобритания през следващото десетилетие, когато моделите, създавани там, предстои да бъдат преструктурирани.

Сделката “може да доведе до значителна синергия и подобряване на пазарната позиция на PSA в Европа, където компанията непрекъснато губи пазарен дял от 2010 г. насам”, коментира Фалк Фрей, анализатор на Moody’s Investors Service. “Диверсификацията в Европа ще се увеличи, тъй като Opel е силна на някои пазари, на които PSA не е”.

Акциите на PSA изтриха близо 0,2% от стойността си, достигайки 18,52 евро по време на търговията в Париж, оценявайки френския производител на коли на 16 млрд. евро (17 млрд. долара). Книжата на GM поскъпнаха - цената им скочи с 0,7% до 37,28 долара към 12:13 ч. местно време в Ню Йорк.

Инфо: Investor.bg

 

Brexit – сбогуването на Opel с печалбата

Ако не беше планираното излизане на Великобритания от ЕС, производителят щеше на излезе на печалба още през тази година

Opel пропусна възможността да се завърне към рентабилност през 2016 г. и се настройва за още една година в зоната на загубата. Компанията майка от Детройт General Motors (GM) отчете загуба от 257 млн. долара за изминалата година за европейския си бизнес. По този начин минусът в рамките на една година бе свит с две трети. Целта обаче за излизане на печалба за първи път от 1999 г. насам отново не бе постигната, предава DPA.

Като причина главният изпълнителен директор Карл-Томас Нойман назова валутни сътресения след британския референдума за напускане на ЕС. „Без вота за Brexit и срива на британския паунд бихме постигнали положителен резултат", уверен е той.

Сега американският концерн има за цел да излезе на печалба в Европа през следващите години. Въпреки това прогнозата не е много оптимистична.

„Ще направим всичко, за да постигнем това през 2018 г.“, казва финансовият директор на GM Чък Стивънс. За текущата година обаче той счита завръщането към печалбата за малко вероятно именно заради валутни ефекти. „Ние ще инвестираме в нашето бъдеще, като през тази година ще изкараме на пазара толкова коли, колкото никога досега в нашата 155-годишна история“, пояснява Нойман.

Още през есента той назова целта за печалба за 2016 г. „голямо предизвикателство“. Освен Brexit тогава той спомена и започнатото още през 2015 г. излизане от Русия. За да се противопостави на това, през второто полугодие на 2016 г. концернът въведе съкратени работни смени в заводите в Рюселхайм и Айзенах. Въпреки това само отчасти производителят успява да компенсира негативните валутни ефекти от над 300 млн. долара.

С отчетената загуба в Европа третият по големина световен производител след Volkswagen и Toyota се представя по-зле и от Ford. Американският конкурент увеличи почти четворно оперативната си печалба на континента през изминалата година до 1,2 млрд. долара.

За целия GM загубата в Европа означава, че нетната печалба през четвъртото тримесечие се срива със 70% до 1,8 млрд. долара. Вина обаче носят и разходите за пускането на нови модели. Освен това печалбата година по-рано бе изключително висока заради еднократни ефекти.

За цялата 2016 г. печалбата на GM възлиза на 9,4 млрд. долара – с 3% под тази от миналата година. Приходите се повишават с 9 на сто до 166,4 млрд. долара.

GM обяви освен това, че ще разшири програмата си за икономии на разходите за периода 2015 г. до 2018 г. с 1 млрд. долара до 6,5 млрд. долара.

Инфо: investor.bg

 
Търсене
Наши приятели

Искаме да ви питаме!
На каква тематика искате да има повече новини?
 
Статистика
В момента има 8 посетителя в сайта